Nemes Balázs már nem dolgozik

2023.03.07. 15:04

Kérdeztünk róla, de hirtelen távozott az alig látott pécsi városházi biztos

Éppen azt követően távozik Péterffy Attila pécsi polgármester melletti „fontos” posztjáról Nemes Balázs innovációs biztos, hogy lapunk közérdekű adatigénylésben érdeklődött munkája felől. Választ nem kaptunk, de úgy tűnik, inkább otthagyja félmilliós fizetéssel járó pozícióját, tevékenysége 20 millióba került a pécsieknek. 

Bóka Máté

Péterffy Attila pécsi polgármester hétfőn jelentette be: távozik posztjáról Nemes Balázs innovációs biztos, amit állítólagosan magánügyi elfoglaltságaival magyarázott meg. Nem tudni, hogy van-e összefüggés, de időben elég  nagy az egybeesés, hogy akkor távozik a politikus, amikor lejárt az a 15 napos határidő, ami a Polgármesteri Hivatalnak rendelkezésére állt a közérdekű adatigénylésünk megválaszolására.

Nem adták ki az adatokat

Nemes kapcsán ugyanis február közepén kérdeztük meg, hogy a 2019-es „munkába” lépésétől, alkalmazásától kezdve 2022. december 31-ig a Polgármesteri Hivatalnak mint munkaadónak mennyibe került az innovációs biztos alkalmazása, mennyit fizettek ki számára nettóban és bruttóban évekre lebontva? Ki és hogyan ellenőrizte az innovációs biztos munkaidejét, hova adta le a munkavégzéséről szóló teljesítési igazolást, munkáját, hogyan számolt el a havi munkaidejével? Kértük azt is, hogy bocsássák rendelkezésünkre az innovációs biztos munkaszerződését.

Akár eljárás is indulhatna

Nemhogy a szerződését nem adták ki, de még válaszra sem méltattak, de mivel ezek közpénzek felhasználásával kapcsolatosak, ezért büntetőjogban is jártas ügyvédek szerint is a jogi eljárás kezdeményezése megállja a helyét az önkormányzattal szemben.

A momentumos politikus miatt már többen is megjegyezték, hogy alig látták a hivatalban, de a közgyűléseken is csak néhány alkalommal jelent meg az elmúlt három esztendőben.

Négy oldalon számolt be

Nemes munkatempóját az is jelzi, hogy 2022-ben mindössze négy oldalnyi gépelt anyagot tett le a teljesítményéről: egy gimis házi dolgozathoz hasonlító dokumentumban nagyon kevés konkrétumot lehetett találni, például az állítólagos tárgyalópartnerek személynevei, titulusai sem voltak találhatóak benne, de számszerűsíthető adatokat sem lehetett találni benne.

Halandzsáztak, de már nem

Az informatikai közösségi tér, az IT HUB megvalósításán túl pontosabb, konkrétabb, kézzelfogható eredményt már akkor sem tudott felmutatni, pedig ahogy írta, „részt vettem számos megbeszélésen, webinaron, konzultáción”. Az, hogy valójában mennyire volt gondozott ez a terület, mutatja, hogy az IT HUB internetes oldalán 2022-ben például a „Hírek” menüpontban található három szöveg közül kettő a TEST NEWS és TEST NEWS2 címek alatt „lorem ipsum” vakszöveget, míg a harmadik „test3” cím alatt a „test3” kijelentést tárta a pécsi innovációs programok, lehetőségek után érdeklődők elé.

Ma viszont ilyen szinten sem működnek ezek az aloldalak az impresszum nélküli honlapon.

Nem jött be?

Péterffy egyébként Nemes távozásakor eredményként kiemelte még a másik fontos feladatát: ez pedig a Pécsi Városi Diákönkormányzat létrehozása volt. Úgy tudjuk, hogy Nemesnek e téren sem sikerült a baloldali célokat elérni, hiszen nem azt a diákpolgármestert választottak meg a fiatalok, akit a baloldal szeretett volna, ráadásul a diákpolgármester felmenőit éppen Péterffy Attila ügyvédei igyekeznek megvádolni.

Lesz-e utódja?

Mindenesetre havonta legalább 514 ezer forintba került Nemes Balázs a pécsieknek, bár ezen felül az önkormányzatnak még különböző járulékterhei is voltak, így az elmúlt időszak alatt legalább mintegy bruttó 20 millió forintos kiadás volt a biztos tevékenysége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!