A TV-torony sem kapott ünnepi díszt

2023.03.18. 19:50

Kétezer forintot spórolt Péterffy Attila a '48-as hősökön

Tavaly azzal az indokkal korlátozták le a pécsi TV-torony díszkivilágítását, hogy ezzel spórolhasson a pécsi önkormányzat, amit akkor az MSZP-DK-s városvezetők szimbolikusnak neveztek.

Bóka Máté

Fotó: AS

Naponta azonban nagyjából 2.000 forintot takarítanak meg ezzel és emiatt nem is öltözött piros-fehér-zöldbe a város nevezetessége március 15-én a hősök emlékére. 

Tavaly ősszel komoly propagandaelőadást tartott Péterffy Attila baloldali pécsi polgármester két alpolgármestere (Ruzsa Csaba és Nyőgéri Lajos) arról, hogy miként fogják vissza a városi cégek, intézmények költéseit, a rezsikiadásokat. Akkor azt is bejelentették, hogy az egyébként energiatakarékos LED-ekkel megvilágított TV-torony esti fénydíszítését korlátozzák, hogy „szimbolikusan" éreztessék a pécsiekkel is, hogy sokban kerülnek a számlák. 

Akkori sajtótájékoztatón elhangzottak alapján kiderült, hogy nagyjából éves szinten 750 ezer forintba kerülhet a fényfestés, de mivel a döntést követően csak a hét első felében nem égnek a lámpák, ezért a lépéssel nagyjából 375 ezer forintot spórolnak meg évente azzal, hogy több tízezer pécsit, turistát fosztanak meg a látványtól. A fentiek alapján könnyen kiszámítható, hogy nagyjából napi 2.000 – azaz kétezer – forintot lehet ezzel a lépéssel megtakarítani. 

Nem számít az ünnep, ha 2.000 forintról van szó

A korábbi években a nemzeti ünnepeken piros-fehér-zöldbe öltöztették a tornyot, így tisztelegve hazánk nagyjai, elődeink emléke előtt. 

Péterffy Attila önkormányzata azonban a már bevezetett korlátozások miatt idén március 15-én ezt nem tette meg, csupán az egyszerű jelzőfények világítottak az épületen. Érdekesség, hogy az MSZP-DK által támogatott polgármester megválasztása után nem sokkal, 2019. október 23-án, nemzeti ünnepünkön sem a magyar zászló színeit viselte a torony, hanem azt vörösre festették. Azóta sem lehet biztosan tudni, hogy ennek hanyagság, technikai hiba, vagy pedig provokáció volt az oka. 

Luxusautóra van pénz

Miközben tehát 2.000 forintot spóroltak meg március 15-én nemzetünk hősei, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékén a baloldaliak, addig Péterffy Attila továbbra is egy olyan, enyhe terepezésre is alkalmas összkerekes, alváskényelmi csomaggal ellátott, 272 lóerős erőgép által hajtott luxusautóval jár, aminek bérlése évente négymillió forintjába kerül a pécsi adófizetőknek. Péterffy azt is elintéztette magának, hogy a magánügyeit is ezzel a kocsival intézze el, de például wellness hétvégékre, nyaralásokra, boltba járásra, baráti összejövetelekre is használhatja az autót. 

Egyéb repiajándékra félmilliót költöttek

A díszvilágítás korlátozása után egy tavaly őszi – meglehetősen eldugott – polgármesteri beszámolóból az is kiderült, hogy a nagy spórolás közepette félmillió forintért vásárolt az önkormányzat Zsolnay tárgyakat – egyebek mellett bordugószettet, retro galambot, szív tálkát –, hogy azokat repiajándékként osztogathassák.  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!