A légszennyezés globális méretű probléma

2023.03.21. 10:18

Ködök, szmogok, elfekvő kéményfüstök és ami közös bennük

A Meteorológia és a légszennyezés című előadásra invitálja az érdeklődőket a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Zöld könyvtár munkacsoportja, valamint a PTE Zöld Egyetem munkatársai. A program március 21-én kerül sor a Tudásközpont konferenciatermében délután 5 órai kezdéssel.

Cz. E.

Fotó: Kozma István

A meteorológiát régiesen úgy is mondhatjuk, hogy légtüneménytan, amely az időjárási folyamatokkal és előrejelzésekkel foglalkozó tudományág. A meteorológiai jelenségek megfigyelhető időjárási események, amiket a nevezett tudományág magyaráz meg. Ezek az események egyébként a Föld légkörétől függnek.  

Az előadás címének második szava a légszennyezés, ami egy globális méretű probléma és a környezetszennyezés egyik típusai, ami a légszennyező anyagoknak a kibocsátási határétékét meghaladó levegőbe bocsátást jelenti.  

E két fogalomról és azok kapcsolatáról, valamint különböző jelenségekről beszél majd Peterka András, Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar, Földrajzi és Földtudományi Intézet, Földtani és Meteorológiai Tanszék PhD hallgatója. 

Terítékre kerülnek a ködök, a szmogok, az elfekvő kéményfüstök, valamint az, hogy mi azonos bennük, továbbá szó esik arról, hogy mi a hőmérsékleti inverzió szerepe a légszennyezésben.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!