Mosolyt csalnak az arcokra

2023.03.06. 11:46

Márciusban tartják a Down-szindróma világnapját

A Zsolnay Negyedben több alkalommal is tart Tamás Éva és Tóth Álmos foglalkozásokat Down-szindrómás gyerekeknek és fiataloknak. Az első alkalomra március 6-án kerül sor, délután háromnegyed 5-kor a Herkules Műhelyben.

Cz. E.

Fotó: Denis Kuvaev

Ez a foglalkozás azért is aktuális ebben a hónapban, mert márciusban, pontosabban március 21-én tartják a Down-szindróma világnapját. Az első ilyen napot 2006-ban tartották Svájcban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést és segítsen, hogy az ezzel küzdők méltósággal, és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

A szindróma a leggyakoribb veleszületett kromoszóma rendellenesség, ami John Langdon Down angol orvos után kapta a nevét. Ő volt az, aki 1866-ban elsőként írta le a tünetegyüttest. 21-es triszómiaként is szokták emlegetni a Down-szindrómát, ami a 21. kromoszóma triplázódására utal. Ebből adódóan választották március 21-ét e rendellenesség napjának. 

Tamás Éva már nagyon régóta foglalkozik gyerekekkel, akinek céljai között mindig is szerepelt, hogy kézen fogj a gyerekeket, és bevezesse őket az irodalom és a zene szeretetébe. A művésznő által megálmodott és létrehozott Tamás Éva Játéktára 2022-ben ünnepelte tizenötéves születésnapját. A tanoda egyik tagjával, Tóth Álmossal karöltve foglalkoznak márciusban, négy alkalommal is március 6., március 13., március 20., március 27. Down-szindrómás gyerekekkel és fiatalokkal, hogy az ő arcukra is mosolyt csaljanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!