Nem írta alá a teljesítést

2023.03.31. 07:00

Meg is úszhatja, de a NAV vizsgálhatja Péterffy szerződéseit

Lapunk nem kapott meg nagyjából 30 hónapról szóló teljesítést igazoló dokumentumot, miközben 15 millió forintot így is kifizettek Péterffy Attila pécsi polgármester emberének. A NAV-tól állásfoglalást kértünk az ilyen esetek kapcsán, hogy ezek alapján fiktívnek tekinthetőek-e a kifizetések.

B. M.

Fotó: Löffler Péter

Közismert, hogy Péterffy Attila pécsi polgármester tavaly tavasszal még azt állította hivatalos jegyzőkönyv szerint is, hogy nem ő írja alá azokat a teljesítési igazolásokat, ami alapján bruttó 514 ezer forintot fizettek Nemes Balázs momentumos innovációs biztosnak. Annak ellenére fizetett az MSZP–DK-s támogatottságú városvezető, hogy immár bevallotta: mérsékelten volt elégedett a munkájával. A közelmúltban ki is kértük közérdekű adatigényléssel az illető szerződését és a teljesítési igazolásokat, de mint kiderült az utóbbiakból közel 30 hónapnyi hiányozhat, nyilván előfordulhat, hogy csak előttünk titkolják, pedig azokat is Péterffynek kellett volna szignóznia.

Mindenesetre a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól általánosságban megkérdeztük, ha az önkormányzat által megbízott személy megbízási szerződésében az áll, hogy elvileg a teljesítéseket havonta a polgármester igazolja le, de ez nem történik meg, akkor a megbízási viszonyban így kifizetett pénz adóhatósági szempontból rendben lévőnek minősül-e? A hatóság vizsgálhatja-e, hogy a kifizetett összeg valóban az elvégzett munka után járt-e, nem pedig fiktív, bujtatott számlázásról volt szó?

A NAV közölte, hogy a vizsgálatainak fontos eleme a teljesítési igazolás megléte, de ez nem mindig elegendő. A teljesítési igazolást az adózási jogszabály nem teszi kötelezővé, de egy adott szerződés teljesülésekor mindig a vizsgálat tárgyát képezi – közölték. A hatóság szerint a munkavégzés körülményeit teljes körűen kell feltárni az ellenőrzéskor, bizonyítani szükséges, hogy a munkavégzés megtörtént-e és valóban olyan tartalommal, ahogy az a számlán, illetve kifizetési bizonylaton szerepel. Ennek a teljesítésigazolás mellett több bizonyítéka is lehet, például a felek nyilatkozata, szerződések, egyéb dokumentáció megléte.

Elmondták, hogy a teljesítési igazolás hiánya önmagában nem teszi az ügyletet fiktívvé, de az igazolás megléte elvileg védi a megbízottat a megbízó utólagos kifogásaitól, a megbízó részéről pedig ez bizonyíthatja – többek között – a munkavégzés megtörténtét, és a pénz kifizetésének jogosságát.
Egyébként a pécsi önkormányzatnál újabb közérdekű adatigényléssel rákérdeztünk a maradék 30 hónapról szóló teljesítési igazolások meglétére, kíváncsiak vagyunk arra, hogy ezeket melyik fiókban találják meg utólag – ha egyáltalán azok megvannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!