Egyszerű a válasz

2023.03.13. 19:53

Miért közeledik az egyházhoz a baloldali városvezető?

B. M.

Fotó: Laufer László

A címben feltett kérdésre a jobboldali polgári körökben egyszerű választ adnak: azért, hogy a 2024-es választásokon szavazatokat szerezzen Péterffy Attila baloldali pécsi polgármester. A jövő évi voksoláson már biztosan az MSZP-vel induló városvezető ugyanis az utóbbi időben a felszínen egyre többször tett olyan lépéseket, amelyekkel a Pécsi Egyházmegyével való külsőségeiben jobb kapcsolat elérése a cél. 

Csakhogy Péterffy részéről korábban egyáltalán nem jelentett gondot, hogy advent idején politikai céljaira használja fel a karácsonyi ünnepeket, hiszen úgy időzítették a tiltakozásaikat, hogy azzal a hívők legszentebb ünnepébe rondítsanak bele a díszvilágítás kapcsolgatásával.

Kővári János (ÖPE-KDNP) frakcióvezetője a közelmúltban arra is felhívta a figyelmet, hogy a legutóbbi pécsi adventi kiadványokban, plakátokon megjelenített stilizált képeken szereplő dzsámiról és bazilikáról „véletlenül” csak a kereszt maradt le. 

A polgármester frakciótársa, a kulturális bizottság jelenlegi vezetője, P. Horváth Tamás a 2019-es megválasztása előtt nyilatkozott lekezelően a pécsi keresztény értékekről. A politikus egy momentumos tüntetésen a pécsi világörökség részét képező sírkamrákról azt mondta a pécsi püspökség szomszédságában, hogy azok „vacak sírkamrák, amikben semmilyen különleges építészeti truváj nincsen”. 

A közelmúltban pedig a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának ajtajára falloszt rajzoló pécsi alkotót akarták a városvezetők beemelni a város arculatát megtervező bizottságba, aki mellett Péterffy is kiállt. Eddig a nyilvános térben például nem álltak ki az intézmény mellett egyházi oldalról.

Lapunk megkereste a Pécsi Egyházmegyét. Felföldi László püspök közölte, hogy a polgármestert és a képviselőket a polgárok választották meg, a városvezetés politikai irányultság szerinti összetétele a választók szabad döntésének következménye és mivel nem tagja a képviselő-testületnek, nincs jogköre beleszólnia a döntéseikbe. A püspök hozzátette: a Pécsi Egyházmegyei Hivatal kapcsolatot tart fenn a területén lévő oktatási-nevelési intézmények vezetőivel, velük az egyeztetéseket személyesen folytatta le eddig is, és a jövőben sem fog a sajtó útján egyeztetni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!