Erősödik a pollenszezon

2023.03.22. 10:40

Naponta frissülő adatok segítik az allergiásokat

A pollenterhelés jelentős emelkedésére kell számítani az elkövetkezendő napokban - az allergiásoknak célszerű nyomon követni a naponta frissülő pollennaptárt, a tünetek kialakulásának, erősödésének megelőzése érdekében.

Wald Kata

Fotó: © Unger Tamás

Az idei pollenszezon már januárban megkezdődött, az akkori enyhe időjárás következtében a mogyoró virágpora okozott sokaknál allergiás tüneteket. 

- Az elkövetkezendő napokban pedig várató, hogy egyre több tavaszi allergén pollenszórása indul el, illetve éri el a tüneteket okozó, vagy még magasabb koncentrációt - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális pollenjelentéséből. Az előrejelzés szerint a következő napokban a pollenterhelés jelentős felerősödésre lehet számítani. 

A mérések adatai azt mutatják, hogy a nyár pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat. A ciprus- és tiszafafélék, a kőris, a fűz, illetve a gyertyán virágporának koncentrációja országosan közepes, a juharé alacsony-közepes, a mogyoróé, a szilé, illetve az égeré jellemzően alacsony szintet érhet el. 

Az allergiás betegeknek különös gondot kell fordítaniuk a megelőzésre, a tünetek enyhítésére. Ebben segít a Nemzeti Népegészségügyi Központ interneten elérhető, naponta frissülő polleninformációs szolgáltatása, ahol az  Aerobiológiai Hálózat Pécsett mért adatai is megtalálhatók.

Szem-, fül- vagy orrviszketés, könnyezés – ezek az allergia jellemző tünetei, amelyek erősségét befolyásolja az egyéni érzékenység mellett az is, hogy az adott pollen milyen koncentrációban van jelen a levegőben, ami függ az időjárási viszonyoktól is, így a tünetek évenként különböző erősségben jelentkezhetnek. Gyanúra adhat okot, ha valaki minden évben szinte ugyanakkor betegszik meg. Ilyenkor célszerű felkeresi szakorvost, az okok feltárása érdekében. Pollenszezonban a másik gyakori panasz a bőrtünetek megjelenése vagy rosszabbodása. A légúti tünetek mellett ugyanaz a pollen okozhat ekcémát is. Van, akinél csak szénanátha jelentkezik, van, akinél csak bőrtünet, vagy mindkettő megfigyelhető.

A szénanáthát viszketés kíséri

A szénanátha tünetei részben eltérnek a „sima” nátháétól. Míg utóbbit nem kíséri szem-, fül-, vagy orrviszketés, könnyezés, addig előbbit igen. 

Fontos, hogy a pollenallergiában szenvedők folyamatosan kövessék nyomon a pollennaptárt, időben kezdjék el szedni a szakorvos által javasolt gyógyszereket, magas pollenterhelés esetén minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, lehetőleg éjszaka szellőztessenek, az autóban pedig cseréljék rendszeresen a pollenszűrőt. Magas pollenkoncentráció idején minél gyakrabban mossanak hajat, cseréljék az ágyneműt, a pollenek ugyanis a hajban megtapadva egész nap, de a párnára jutva éjszaka is irritálhatják a bőrt. Emellett az öltözködésre is érdemes figyelni: pamutból készült ruhadarabokat célszerű viselni, a műszálasak helyett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!