A belvároson kívüli épületekre is lehet pályázni

2023.03.14. 15:04

Nyolcmillió jut csak az ingatlanokra, ugyanakkor húszmilliót kapott egyetlen baráti biztos

Amíg a pécsi védett ingatlanok tulajdonosainak be kell érniük egy nyolcmilliós kerettel, addig a pécsi önkormányzat a politikai háttéralkuk miatt 20 millióval tömte ki az egyébként szinte láthatatlan „munkát” elvégző politikai biztos zsebét.

B. M.

Fotó: Pusztai Sándor

A tervek szerint nyolcmillió forintos keretre pályázhatnak nemsokára pécsi ingatlantulajdonosok a szokásos karbantartási feladatokon túlmutató, a védettséggel összefüggésben szükségessé váló munkálatok finanszírozásához. A pályázathoz mellékelnek majd egy térképet, amely alapján nem csupán belvárosi, hanem tettyei, de akár kertvárosi területi vagy egyedi védelem alatt lévő ingatlanokra is benyújthatóak az igénylések.

A költségvetési és gazdasági bizottság elé kerülő előterjesztés szerint a korábbi 1,25 milliós maximális támogatási összeget kétmillió forintra emelnék fel, amelyről a következő héten dönthet a város közgyűlése. A támogatás felső határának megemelését az építőipari árak emelkedése indokolja.

Megírtuk, a korábbi kiírásokra sem volt túl sok érdeklődő, például a tavalyi 10 milliós keretre is csak néhányan jelentkeztek.

Érdekesség, hogy amíg városszerte potenciálisan több száz ingatlan felújítására összesen nyolcmilliót szánnak, addig Péterffy Attila pécsi polgármester személyesen igazolt le közel 20 millió forintot egyetlen politikai megbízottnak, a momentumos Nemes Balázsnak a városházán. Az innovációs biztos néhány napja azt követően hagyta el az önkormányzatot, hogy közérdekű adatigénylésben érdeklődtünk a politikus munkája iránt.

Más megközelítésben is meglehetősen komolytalannak tűnik a 140 ezres lakosú Pécsen a baloldal által alkalmazott keretösszeg: a tizennégyszer kisebb Siklóson idén csak háromszor kisebb a keret, 2,5 millió forint, de 2021-ben és 2022-ben is 6-6 milliót áldoztak erre a nem elhanyagolható célra. Azaz a sokkal kisebb lélekszámú, jóval szerényebb költségvetéssel rendelkező, jobboldali vezetésű Siklós arányaiban jóval többet áldoz erre a feladatra, mint az MSZP–DK-s pécsi városirányítók.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!