Hosszú távra terveznek

2023.03.08. 16:43

Összehangolja a tudományos munkát a PTE és a Magyar Nemzeti Levéltár

Cz. E.

Fotó: Csortos Szabolcs

Ünnepélyes keretek között kötött együttműködési keretmegállapodást március 8-án a legkorábban alapított magyar egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az ország legrégebbi közgyűjteménye, a Magyar Nemzeti Levéltár. A dokumentumot  Szabó Csaba, az MNL főigazgatója és Miseta Attila rektor látta el kézjegyével.

Hosszú távú stratégiai partnerként tekint egymásra a két intézmény, így ennek szellemében született kétoldalú szerződés. A megállapodás elsődleges céljai között szerepel a partnerek tudományos munkájának összehangolása, az egyetemi oktatás segítése, valamint az egyetem és a levéltár társadalomban betöltött szerepének erősítése. 

Az együttműködés azt is magába foglalja, hogy az egyetemi képzésben az alapképzéstől a doktori képzésig részt vállalnak a levéltár tudományos munkatársai, mindemellett segítik a szakdolgozók és a PhD-képzésben résztvevők tanulmányait is témavezetői és konzulensi minőségben.  

Ez azonban még nem minden, hiszen a felsőoktatási intézmény és a levéltár közös forrásfeltáró munkák révén is törekszik arra, hogy a hallgatók a történeti forrásokkal első kézből ismerkedhessenek meg. Illetve megállapodott a két intézmény a kiadványaik díjmentes cseréjében is, valamint a szakkönyvtárakat a levéltár és az egyetem munkatársai térítésmentesen használhatnak.  

Továbbá a jövőbeni tudományos munka összehangolásának jegyében több konferenciát és tanácskozást fognak szervezni, közös kiadványokat jelentettnek meg, közös adatbázist hoznak létre, valamint kutatási és más projektek támogatására fognak közösen pályázni.  

Az együttműködés azt is tartalmazza, hogy a levéltár őrizetében lévő, az egyetem történetét érintő forrásokat a levéltár díjmentesen digitalizálja, a másolatokat pedig a partnere rendelkezésére bocsátja. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!