Közgyűlés

2023.03.21. 11:52

Pécsi baloldal: nem egészséges, ha nem emelnek díjat

A nemzeti oldal szerint mindössze néhány milliós kiadást jelentett volna Pécsnek az, hogy ne a családokat terheljék meg a szociális és gyermekjóléti ellátások térítési díjának emelésével. Erre az volt a keddi közgyűlésen a baloldali városvezetők válasza, hogy "nem egészséges folyamat", ha nincs díjemelés, miközben százmilliós összegben fizettek ki prémiumokat cégvezetőknek.

B. M.

Fotó: Laufer László

Sajátos helyzetben van a pécsi önkormányzat, mert Pécs mint székhelytelepülés alkotja meg a rendeletet a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás által fenntartott intézmények szociális és gyermekjóléti ellátások térítési díjairól. Ez érinti Pécs és Környéke Szociális Alapszolgáltatási és Gyermekjóléti Alapellátási Központ és Családi Bölcsőde Hálózat, illetve az Integrált Nappali Szociális Intézményt is.

Nemrég már az önkormányzat elé került a díjemelés, akkor azonban nem tudta a baloldal átvinni az akaratát, és dr. Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető már akkor is javasolta, hogy ne a családokat terheljék meg a díjemeléssel.

Ezúttal ugyanezt kérte, mert mindössze kétmillió forintnyi városi kiadásról lenne szó, ha a díjakat nem emelnék meg, hanem az önkormányzat ezt átvállalná.

– Ezzel is meg tudnánk erősíteni a családokat abban, hogy Pécsen maradjanak

 – mondta. Szerinte a társulás más településeinek a döntését tiszteletben kell tartani, a pécsi képviselőknek viszont arról kell dönteniük, hogy a pécsi díjakat ne emeljék meg.

Az elvileg baloldali párt, az MSZP-s Nyőgéri Lajos szerint viszont „nem egészséges” folyamat, hogy 2012 óta nem emeltek díjat.

– Nagyon szép szavakat hallunk, de nem is lehet pontos összeget meghatározni – mondta, majd hosszan érvelt a díjemelés mellett, az állítása szerint „szakmai hozzászólásában” felelős önkormányzatról is beszélt.

Barkóczi Csaba fideszes képviselő szerint már 2020-ban is volt díjemelés, tehát nem 2012-ben volt ilyen utoljára, sőt úgy látja, hogy további díjemelések várhatók a baloldaltól.

Arról is szólt, hogy miközben néhány milliót sajnálnak a családoktól, addig egy haveri kört pénzelnek: Péterffy Attila polgármester ügyvédbarátja, Bodnár Imre milliókat talicskázik ki a városházáról. Pécs olyan biztosnak fizet, aki az egyik fővárosi kerületben akar MSZP-s polgármester lenni és 100 milliós nagyságrendben fizettek ki cégvezetői prémiumokat is.

Ruzsa Csaba alpolgármester a felszólalás után nem kért szót, de jól hallhatóan azt üzente a pécsi agglomeráció több mint negyven településének, hogy „akkor így járt a társulás”.

Később már szót kérve azt mondta, hogy 2020 óta nem termel hiányt a város, majd az előző városvezetést szidta lekezelően beszélve a képviselőkkel.

Barkóczi Csaba erre úgy reagált, hogy 16 milliárdos adósságot hozott össze a baloldal három és fél év alatt, majd pedig Csizmadia Péter arra hívta fel Ruzsa figyelmét, hogy őt senki sem választotta meg, a polgármester emelte be a székébe, hogy rendben legyen a pécsi gazdálkodás, de a felvett adósságot még 2048-ban is fizetniük kell a pécsieknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!