Kiadták a szerződését

2023.03.09. 16:54

Péterffy személyesen igazolta le Nemes Balázs húszmilliós fizetését

Miután megírtuk, hogy nem adták ki, mégis kiadták a távozó innovációs biztos szerződését a pécsi városházán, ami azonban csupán annyit mutat, hogy lehetett volna feladata a momentumos politikusnak. Péterffy Attila maga igazolta le a 20 milliós kifizetést Nemes Balázsnak.

Bóka Máté

Az elmúlt években közel 20 millióba kerülő pécsi innovációs biztos, Nemes Balázs szerződését csak azt követően adta ki Péterffy Attila pécsi polgármester, hogy megírtuk: a közérdekű adatigénylésünkre nem érkezett válasz, ami a büntetőjogban is jártas ügyvédek szerint is jogi eljárás elindítását tehette volna megalapozottá. 

Kötetlen munkaidő

A város jelenlegi polgármesterének tájékoztatása szerint nem a Polgármesteri Hivatal, hanem az önkormányzat volt szerződéses viszonyban a momentumos politikussal, akinek személyesen kellett ellátnia azokat a feladatokat, amivel az önkormányzat megbízta. 

Kiderült, hogy kötetlen munkaidőben, meglehetősen általánosan megfogalmazott célokért dolgozhatott havi bruttó félmillióért.

Feladat lett volna 

Az innovációs biztosnak feladata volt a „működő digitális, okosváros megoldások, jó gyakorlatok feltérképezése bel- és külföldön, technológiai megoldásokban érintett cégekkel való kapcsolattartás és kapcsolatfelvétel, városi szolgáltatások digitalizálásának feltérképezése, előkészítése, más városokkal való együttműködések előkészítése digitális fejlesztések terén. Elvileg a munkáját jelentette „a gimnáziumi és egyetemi diákélet fejlesztése, városi diákközösség kialakulásának elősegítése, országos és nemzetközi diákságot érintő hálózatokba való csatlakozás (pl. Modell Európai Parlament, Európai Ifjúsági Parlament, különböző tanácsok), diákpolgármester és a városi diákok képviseletének szervezése, a fentiekhez szükséges háttér tekintetében javaslatok megfogalmazása, érdekegyeztetés az érintettekkel".

Fontos volt még a biztosi megbízáskor a „jelenlegi testvér- és partnervárosi hálózat felmérése, a különböző megállapodások, szerződések áttekintése, rendszerezése, frissítése, testvérvárosi kapcsolatok elmélyítése, újabb potenciális partnerek felkutatása, közös diákcsereprogramok, gazdasági klubok előkészítése". 

Kevés eredmény

A pécsiek azonban ezek közül az elmúlt három és fél évben kevés eredményt érzékelhettek, de a város polgármestere is mindössze a diákpolgármester megválasztását, valamint egy informatikai közösségi tér megnyitását tudta kiemelni Nemes távozásakor. 

Ennek ellenére az elmúlt években Péterffy maga igazolta le a politikus munkáját, ami több mint 20 millió forintjába került a pécsi adófizetőknek. Mint megírtuk, 2022-ben két és fél éves munkájáról mindössze 4 oldalon tudott beszámolni a politikus, vagyis nagyjából egy adott oldalon leírt munkája nagyjából 4 milliójába került már akkor is a pécsieknek.

Fontos hírnévre tett szert

Nemes Balázs azzal szerzett ismertséget, hogy például korábban azt fejtegette egy rádióadásban a fővárosi Pride kapcsán, hogy a melegeket utcakővel „picit durva” megdobálni, de ételmaradékkal rendben van, mert az belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. „Pláne, ha tojásról, záptojásról vagy vajsavval töltött tojásról van szó”. De voltak antiszemita kijelentései is, akkor persze ezeket éppen még nem a Momentum tagjaként tette meg.

Megírtuk, hogy Nemes azzal csíp­hette meg a jól fizető, kötetlen munkaidős városházi posztot, hogy erőteljesen kampányolt a szocialista befolyás alá került helyi baloldalnak a választás előtt. Olyannyira, hogy még a pécsi Kossuth-szobrot sem tisztelte az egyik baloldali pártdemonstráción és arra is felmászott, mondván szerinte ez belefér. Az akkori tüntetésen azt is üvöltötte, hogy „az a helyzet, hogy az erőszak nem megoldás, de semmi más eszköz nem maradt a kezünkben”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!