Márciusban távozott posztjáról Nemes

2023.03.27. 19:50

Rejtélyes kincs a pécsi városházi jelentés: minden oldala milliókat ér!

Nem csak az eredményei sikeredtek kurtára, hanem az a jelentése, ami az elmúlt három és fél év munkáját sorolta fel, hiszen mindössze négy oldalt szánt erre a pécsi polgármester 20 milliós biztosa. Egyelőre az sem tisztázott, hogy milyen jogon vett fel tavaly nyárig havi apanázst a baloldali kegyelt, akit egyébként is a korrupció melegágyában finanszíroztak.

Bóka Máté

Fotó: Sóki Tamás

„Mérsékelten” volt elégedett az elmúlt években Péterffy Attila pécsi polgármester a momentumos politikai kinevezettje, Nemes Balázs innovációs biztos munkájával, akinek bruttó 514 ezer forintot fizettek havonta. Márciusig „dolgozott” a polgármesternek, a 2019-es kinevezésétől kezdve közel 30 millió forintjába került a pécsi adófizetőknek az eltartása. A szerződése szerint Péterffynek kellett aláírnia a teljesítésigazolásait, miközben ő is bízta meg. Pedig az ilyen viszonyokat a „korrupció melegágyának” nevezte maga a polgármester is, akit ez azonban annyira nem zavart, hiszen rendszeresen küldtek pénzt Nemesnek.

30 hónapnyi hiányosság

Valami azonban a kifizetések körül nem tiszta: a szerződés szerint tehát a teljesítésigazolásokat Péterffynek kellett volna ellenjegyeznie, de tavaly tavasszal azt mondta, hogy ezt egy „munkatárs” végzi el. Lapunk közérdekű adatigényléssel ki is kérte Nemes teljesítésigazolásait, ami alapján a munkaadó elismerte az elvégzett munkát, és a javadalmazásának kiutalását jogosnak tartotta. Csakhogy 2022 júniusa előtti időszakról egyáltalán nem kaptunk ilyet, ami mintegy 30 hónapnyi hiányosságot jelent és éppen azt az időszakot fedi le.

Minden oldala 5 milliót ér

Megkeresésünkre csatolták viszont azt a négyoldalas papírt, amit beszámolószerűség gyanánt 2022 márciusában tett le a baráti politikus a polgármester asztalára. Ebben az elmúlt három és fél év „teljesítményét” magyarázza meg Nemes Balázs, azaz szinte minden oldala ötmilliót ér.

Beérett a munkája

A szöveg három területről beszél, az „innovációról, az ifjúságról, és a testvérvárosi kapcsolatokról”. A dokumentum leginkább egyfajta helyzetelemzés, gondolatok felvonultatása, összességében mindössze két konkrétumot tartalmaz: az informatikai céges közösségi tér (IT Hub) létrehozását, valamint a diákönkormányzati választást. Bár ilyesmiről nem tudunk, de Nemes szerint az IT Hub „puszta létének a híre is felkeltette a figyelmet az ország több pontján”. A informatikai közösségi térnél annyit lehet kihámozni a szövegből Nemes tevékenysége kapcsán, hogy volt helyszínkeresés, felújítás is és „a város szerepvállalása a folyamat során beérett”.

Rejtélyes projektek

Aztán kitér arra, hogy számos kisebb és nagyobb projektben vett részt, ezeknek egy része eredményesen zárult, egy része pedig nem jutott el a megvalósításig. Az, hogy ezek a projektek mik is lehetnek, rejtély marad.
Eszék tetszett neki

A testvérvárosi feladatoknál szép elmélkedést találunk Eszékről, ahogy a várost a pécsi biztos látta, illetve felbukkan itt annyi, hogy a kapcsolat­építésben maga is részt vett – jelentsen ez bármit is.

Aztán újabb bekezdések, amikben részben olyan közhelyeket olvashatunk, hogy Pécs egyetemváros, meg hogy „együttműködés kultúrája mélyen gyökerezik az informatikai iparban”. Innen átkötéssel jutunk el a Pécsi Városi Diákönkormányzat megválasztásáig, aminek kapcsán kapcsolatépítésről, „más városok működő szervezeteinek életébe történő bepillantásról” beszél úgy, mint elvégzett munka. Ezt követően további egyoldalnyi elmélkedés következik, érzésekkel, gondolatokkal megspékelve. Ez a „munka” került a pécsieknek 25 millió forintjába.

Újabb közérdekűt kértünk

Mint ismert, Nemes Balázs távozását azt követően jelentette a polgármester idén márciusban, hogy egy hónapja köz­érdekű adatigénylésben érdeklődtünk a momentumos politikus tevékenységéről. Ezek után kiadtak több adatot is, de mivel továbbra sem tisztázott, hogy mi alapján kapott nagyjából 15 millió forintot tavaly nyárig a biztos a teljesítési igazolások hiányában, ezért újabb közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a polgármesterrel szemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!