Legyél Te is kiszáradás kutató!

2023.03.01. 08:50

Segíthetjük a kutatók munkáját egy mobilalkalmazással

Legyél te is kiszáradáskutató a DRYRivERS okostelefon alkalmazással! néven tart előadást március 1-jén a Tudásközpontban, délután 5 órai kezdéssel a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézet Hidrobiológiai Tanszékének tanársegédje, Pernecker Bálint.

Cz. E.

A kép illusztráció

Fotó: Ground Picture

A patakok és a kisvízfolyások adják a folyóvizek hálózatának legnagyobb részét, azonban a kis szállított vízmennyiségük miatt nagy kiszáradás veszélynek vannak kitéve, sőt a legveszélyeztetettebb kategóriába tartoznak. Sok esetben pedig ezen vízfolyásokról nincs is hidrológiai adat.

Az Európai Unió létrehozott egy DRYvER nevű projektet, amelynek célkitűzése a klímaváltozás kiszáradó kisvízfolyásokra gyakorolt hatásainak megértése és előrejelzése. Ennek keretében hozták létre a DRYRivERS közösségi adatgyűjtőt, amely során a lakosság segíteni tud, hogy felmérjék a kutatók, hogy mikor és hol jelentkezik kiszáradás.  

Az említett célból létrehozott alkalmazás elérhető Android és iOS rendszereken is, ahonnan ingyenes letölthető. Erről, valamint alkalmazásáról tudhatunk meg többet a Tudásközpontban tartott előadáson.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!