A legendák nyomában

2023.03.17. 16:54

Szombaton folytatódnak a tematikus pécsi városnéző séták

Új tematikus városi sétákkal várja az érdeklődőket az Imagine csapata.

Zs. K.

Fotó: Dunántúli Napló

Az idén 15 éves Imagine már a megszokott budapesti sétákon kívül, vidéken is egyre nagyobb népszerűségnek örvend mind a helyiek, mind a városba érkező látogatók és turisták körében is. A pécsi sétákon is lelkes túravezetők várják az érdeklődőket, akik immáron hetedik éve dolgoznak azon, hogy más szemmel lássuk a várost. Vagyis rávilágítanak arra is, amit a turistakönyvek nem írnak, mesélnek arról, amit csak a legendákból ismerhetnénk meg, bevisznek minket olyan udvarokba vagy titkos föld alatti pincékbe, ahova egyébként nem mehetnénk vagy éppen életre keltik a városi homlokzatok szobrait elfeledett történeteiken keresztül. Idén három, új tematikus sétákat dolgoztak ki, melyekben mind közös Pécs, vagyis a „pécsiség”.

Pécs ezer arca 

Egy pécsi barangolás felér egy időutazással, hiszen a gyönyörű belvárosban csaknem két évezred történelme elevenedik meg. A szélsőségek és különbözőségek mégis harmóniává kovácsolódtak itt össze, ezzel alakítva ki Pécs mai, sokszínű arcát. A hangulatos, szűk utcácskákat és tereket járva megelevenedik a római kor és a török időszak ugyanúgy, mint a 19. század virágkora. Ezen a sétán kiderül, hogy hogyan lesz egy török dzsámiból katolikus templom, hogy miért védte kettős várfal a várost vagy, hogy mi köze a piroslámpás házaknak a postapalotához és a zsidósághoz. A programon sorra veszik Pécs legnevesebb épületeit, mesélnek a város legmeghatározóbb alakjairól, a római kortól egészen a modern időkig.

Íme, a pécsi lányok 

„A pécsi hölgyek szépek, bájosak és kedvesek. Szeressük őket! A pécsi hölgyek gyöngédek, nemesek és jótékonyak. Gyámolítsuk őket! A pécsi nők szerelemükhöz állhatatosak és hű hitvesek. Legyünk hozzájuk hűségesek! A pécsi hölgyek jó anyák és jó honleányok. Tiszteljük őket!” - olvashatták egykor a Pécsi Naplóban a városlakók. És valóban; a mindenkori pécsi nő tettrekészségéről, életmódjáról, kedvteléseiről szóló történeteket hosszasan lehetne mesélni. Ezen a sétán nőegyletekről és bordélyokról, egykori testgyakorló intézetről és zárdáról, a Zsolnay család nő tagjairól és szorgos városi honleányokról hallhatunk, miközben újból és újból meggyőződhetünk arról, hogy Pécs az itt élő nők nélkül korántsem lenne az, ami. 

Bor, mámor, Pécs 

Magyarországon egyedülálló módon Pécsett külön jelzővel illetik azokat a családokat, akik tősgyökeres helyiek. Tükék, azaz szőlőtőkék. Megtisztelő és árulkodó ez a kifejezés: arról mesél, hogy a város története – és az itt lakóké is – ezer szálon fonódik össze a szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Még a híres Zsolnay családnak is volt boros kötődése. Ezen a gasztrosétán ennek a mély kapcsolatnak erednek a nyomába: a Pécsi Püspökség, a Szőlészeti-Borászati Kutatóintézet és a Pécsi Borvidék egy pincészetének borát kóstolva ismerkednek meg a résztvevők a szőlőfajtákkal, régi és új borászokkal, ízekkel és illatokkal. A pécsi belvárosban sétálva pedig rácsodálkozhatnak, hogy szinte minden sarkon boros emlékre bukkanhatnak. Nem is csoda, hiszen a város százötven évvel ezelőtt a magyar borkereskedelem központjának számított. A séta ára tartalmazza a kóstolókat, melyeket kizárólag a Pécsi Borvidék pincészeteinek boraiból válogattak.

A városnéző túrák szombati napokon vannak, a sétanaptár és minden lényeges információ az imagine.hu weboldalon található.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!