Nem sikerült az ünneplés

2023.03.17. 10:40

Távolmaradásukkal üzentek Péterffynek a pécsi polgárok

A Gyurcsány Ferenccel együttműködő Péterffy Attila pécsi polgármester rendezvényén alig voltak március 15-én, miközben a városházi ellenzék, a pécsi Fidesz által szervezett eseményen szinte megtelt a Dóm tér Lázár János beszéde alatt.

B. M.

20220310 Pécs Döntött a Pécsi Ítélőtábla - a Péterffy Attila által jó hírneve megsértése miatt indított személyiségi jogi perben. Másodfokon is elutasította Péterffy Attila keresetét, Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője nem sértette meg Péterffy Attila Pécs polgármestere jó hírnevét, becsületét Fotó: Löffler Péter LP Dunántúli Napló DN Képen: Péterffy Attila polgármester, a tárgyalás felperese

Fotó: Löffler Péter

Ezzel a pécsiek egyértelmű üzenetet küldhettek Péterffyéknek. 

Még a Péterffy Attilával korábban együtt kávézgató, baráti újságíró is kénytelen volt a március 15-i önkormányzati rendezvény tudósításában azt írni, hogy a polgármester „mintegy száz ember előtt beszélt, ami semmiképpen sem nevezhető kisebb tömegnek sem, ráadásul ebben a számban már a koszorúzók is benne voltak”. Mindeközben Hoppál Péter parlamenti képviselő és Őri László vármegyei elnök fővédnöksége alatt, a városházi ellenzék, a Fidesz képviselőinek részvételével a Dóm téren megtartott eseményen 1500–2500-an vehettek részt Lázár János építési és közlekedési minisztert hallgatva.

A baloldali eseménytől való látványos távolmaradás mögött részben Péterffyék azon politikai attitűdje állhat, amit a városlakók az elmúlt években megtapasztalhattak a másokkal szembeni lekezelő hangnemmel, az önkormányzati ellenőrzési jogok csorbításával, az ellenségeik lejaratásával egyetemben. 

Egyébiránt az önkormányzat által összeállított programban a szokásos koszorúzás és lovas felvonulás, valamint két koncert is volt, azaz igyekeztek a családokat, a fiatalokat, valamint az idősebbeket is elérni. 

Se résztvevő...

Péterffy Attila egy annyira rövidke, semleges, a baráti média szerint is „puha és unalmas” beszédet mondott a városi ünnepségen, ami egyesek szerint arra utal, hogy a délelőtti fideszes rendezvény sikere után már érzékelhette Péterffy, hogy a kora délutáni programjukra jóval csekélyebb lesz az érdeklődő, ezért talán meglehetősen visszás lett volna néhány tucat pécsinek – köztük gyerekeknek – komolyabb, nagyobb ívű beszéd előadása.

Ennek hátterében forrásunk szerint az is állhat, hogy már most megkezdődtek az alkudozások a baloldalon, hogy kinek milyen pozíció, apanázs és pénz jusson jövőre az önkormányzati választás során.

A városvezető koalícióban az MSZP-nek, a Jobbiknak, a Momentumnak gyakorlatilag alig van helyi bázisa, az országos mérések szerint e pártok népszerűsége alacsony, míg a DK-nak vezető szerepe van az ellenzéki oldalon. A vármegyeszékhelyen azonban a városházi és céges pozíciókban az MSZP felülreprezentált, de például Pécsen is Gyurcsány Ferenc pártjának van egyedül kézzelfogható számú aktivistája, háttércsapata, így nem kizárt, hogy most éppen támogatásuktól fosztották meg Péterffyt, hogy így demonstrálja erejét a Demokratikus Koalíció.

Se lobogó...

Lázár János miniszter már a beszédének a legelején megjegyezte: „azt kívánja, hogy Pécsnek legyen olyan vezetése, amely a hősök emlékére március 15-én fellobogózza a várost, ahogy szerte az országban teszik!” A miniszter tehát úgy érzékelhette, hogy Pécs balos vezetése nem igazán tett meg mindent azért, hogy ünnepi díszbe öltöztesse a vármegyeszékhelyt. Ezért a Dunántúli Napló is megkérdezte az egyik volt MSZP-s alpolgármester fiával vezetett Biokom NKft.-t, valamint az MSZP-s városházi főpropagandistát, hogy hány zászlót helyeztek ki és mennyi áll a város rendelkezésére, de nem válaszoltak. 

Se kokárda...

Ruzsa Csaba MSZP-közeli, kívülről alpolgármesteri székbe ültetett politikus egy rövid videókat összegyűjtő közösségi oldalon került kellemetlen helyzetbe. Az egyik népszerű pécsi önkiszolgáló pulttal rendelkező étteremben sorban állás közben lepték meg. A videó készítői – akiknek láthatóan fogalmuk sem volt arról, hogy egy fontos városvezetővel van dolguk – az iránt érdeklődtek az étterembe betérők között, hogy kinek van kokárdája március 15-én. Akinek van, annak ugyanis kedvezményt adnak. Ruzsára is rákérdeztek, ő azonban zavarában csak annyit tudott mondani, hogy „most nincs”, ami után a videó készítői egyszerűen egy piros X-et rajzoltak a fejére a már elkészült anyagban.

Se koszorú...

Kellemetlen közjáték történt a Kossuth téri MSZP-DK-s „ünnepen”, mert az egyik résztvevőnek nem jutott már koszorú. A problémát úgy igyekeztek megoldani, hogy egy koszorút levettek, majd újra elhelyeztek a megemlékezésen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!