Bevezetik a zónákat

2023.03.09. 15:48

Teljesen megújul májustól a helyi buszmenetrend Komlón

Májustól teljesen megújul a komlói helyi buszmenetrend: a lakossági igényekhez jobban igazodó vonalhálózatot, és ennek megfelelően új bérlettípusokat vezetnek be.

W. K.

Fotó: Laufer László

Májustól a lakossági igényekhez igazodva teljesen megújul a komlói tömegközlekedés – egyebek mellett erről határozott szerdai ülésén a város képviselő-testülete. A döntést hónapokon át tartó egyeztetések előzték meg. Az önkormányzat, a minisztérium, a Volánbusz Zrt. és a Komlói Autóbuszos Tömegközlekedés Blog közösen, a lakosság véleményét is kikérte egy kérdőíven keresztül, az új menetrend megalkotása során.

Az új menetrend az eddigieknél jobban igazodik majd az utazási szokásokhoz. A „pókhálószerű” vonalrendszer elavulttá vált, az újítás során a különböző városrészek közvetlen összeköttetése volt a fő cél. A képviselő-testület által elfogadott új menetrend gyorsabb és átszállásmentes eljutási lehetőségeket biztosít az utazóközönség számára. Változás az is, hogy egyes helyközi járatok integrálódnak a helyi közlekedésbe, aminek köszönhetően csaknem éves szinten 90 ezer kilométerrel csökken a futásteljesítmény, ami költségmegtakarítást jelent a város számára, és a károsanyag-kibocsátás szempontjából is előnyös.  A vonalhálózat megújulásával együtt a díjszabás is átalakul: bevezetik például a zóna bérleteket.

– Nagyon komoly változtatásra kerül sor a helyi tömegközlekedésben – fogalmazott Polics József, Komló polgármestere a képviselő-testületi ülésen. - Komolyabb módosítást 2012-ben hajtottunk végre, majd elindultak az iskolás járatok, mára viszont már a munkába járási szokások is megváltoztak: szükségessé vált a dombokon átmenő forgalom biztosítás

a – közölte  Polics József.

Az elkövetkezendő időszakban minden információról részletesen tájékoztatják a lakosságot - sok lesz az újdonság, hiszen változnak az útvonalak, a járatszámok, változnak a bérlettípusok, új tarifák lesznek.

Bevezetik a zónát

Az egy adott vonalra használható egyvonalas bérletek megmaradnak, és a zónabérletet is bevezetik. Így az utazóközönség számára megmarad az a lehetőség, hogy csak egy vonalra vásároljanak bérletet - ennek ára 4600 Ft lesz, míg a zóna havi bérletért 5500 Ft-ot kell majd fizetni. Újítás, hogy helyi bérletek érvényesek lesznek a helyközi járatok városon belüli megállóira is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!