Kiárusítják az állatkertet is

2023.03.22. 12:41

Vagyonfelélés: a privatizációt is előkészíthetik Pécsen

A baloldali önkormányzat felrúgja azokat a vagyonkezelői szerződéseket, amiket a saját cégeik, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. és a Pécsi Állatkert NKft. kötött meg a vásárcsarnokra és állatkertre. A nemzeti oldal szerint ezzel már a privatizációt készíthetik elő.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

A baloldali önkormányzat a minap döntött arról, hogy az előző városvezetés idején az újjáépített állatkert létesítményéről szóló, valamint a szintén az előző városvezetők által előkészített új vásárcsarnokról szóló vagyonkezelői szerződést felmondja. Az elsőre csupán technikainak tűnő lépést csupán egy „számviteli probléma" megoldásaként jellemezték a baloldaliak. 

A két szerződés kapcsán azt hangsúlyozták, hogy mindkét esetben a vagyonkezelő cégeknek, a Pécsi Állatkert NKft.-nek, illetve Pécsi Vagyonhasznosítónak, nagyon nagy nehézségeket okoz a megállapodás. A törvények szerint ugyanis a „vagyonkezelők azok felújításáról, pótlólagos beruházásáról legalább a vagyoni eszközök elszámolt értékcsökkenésének megfelelő mértékben kötelesek gondoskodni, tartalékot képezni".  Péterffy Attila pécsi polgármester szerint ők „professzionálisan" végzik ugyan a munkájukat, de nemzeti oldal szerint immár a klasszikus baloldali vagyonfelélésnek indult el Pécsen. 

Elindulhat a privatizáció

– A Péterffy-féle városvezetés megtette az első lépést az állatkert és a vásárcsarnok kiárusítása felé a vagyonkezelői szerződések felmondásával – mondta újságíróknak Barkóczi Csaba pécsi fideszes képviselő, a Költségvetési és Gazdasági Bizottság tagja az állatkert előtt szerdán. – Ezek a szerződések azt szolgálták, hogy az ingatlanokat kezelő társaságok az épületek fenntartásához, felújításához, üzemeltetéséhez folyamatos tartalékot, egyfajta fejlesztési alapot képezzenek, ami most megszűnik. Ennek oka: Pécs költségvetési helyzete amiatt a 16 milliárdos adósság miatt, amit a Péterffy Attila-féle városvezetés az elmúlt három és fél évben összehozott az Európai Beruházási Banktól felvett különböző hitelekkel, amiket Pécsen a köznyelv csak Péterffy-hitelnek nevez. 

Úgy látja, hogy ez már akkora nyomást gyakorol a városra, hogy a tartalékképzést el kellett engedniük, amivel a létesítmények fenntartása veszélybe kerül és kinyitja a lehetőséget a későbbi privatizáció előtt. 

A Bőrklinika eladását vizsgálják

– Volt már hasonlóra példa, hiszen ugyanígy kezdődött a Bőrklinika ügye, ahol ugyanilyen zavaros jogi, számviteli herce-hurcával eladták ezt a nagyértékű ingatlant egy jól behatárolható baloldali körnek. A frakciónk már vizsgálja, hogy valóban törvényes volt-e az eladás abból a szempontból, hogy valóban a piaci értéken adták el az ingatlant - tette hozzá. 

A volt Hirdi Kenderfonó is a listán

Megszüntetik a vagyonkezelői jogot a volt Hirdi Kenderfonónál is. Ezzel kapcsolatban Barkóczi úgy vélekedett, hogy hiába mondják, hogy ott Péterffyék közösségi fejlesztést akarnak véghezvinni, reális eshetőség az ingatlan ipari célú értékesítése immár.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!