Kiszáradtak a fenyők

2023.04.13. 07:00

A komlói városkép is megsínylette a szúfertőzést

Szúfertőzés támadta meg a tavalyi szárazság következtében a komlói fenyőfákat – a megbetegedett növények jelentős részét már a téli időszakban kivágták, de a közeljövőben is folytatódnak még a munkálatok. A tönkrement növényeket a szélsőséges időjárási viszonyokhoz jobban alkalmazkodó fajtákkal pótolják.

Wald Kata

Illusztráció

Fotó: Henrik Larsson

Megsínylették a város zöldterületei a tavalyi szárazságot – rengeteg fa ment tönkre, ezek jelentős részét már kivágták, de a munkálatok a közeljövőben is tovább folytatódnak. 
Ahogy arról a Dunántúli Napló hasábjain beszámoltunk, az elmúlt nyári aszályt követően egy rendkívül kártékony szúféle terjedt el Komlón. A fertőzés elsősorban a fenyőket támadta meg, ennek többek közt a Városház tér ikonikus, hatalmas tűlevelűje is áldozatul esett. 
Mint azt Polics József, Komló polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta, a Bányász parkban és Arborétum területén is nagyon sok fa betegedett meg, százas nagyságrendű az emiatt kivágásra ítélt növények száma. A munkálatok nagy része a téli időszakban megtörtént, vannak azonban még helyek, ahol az elkövetkezendő időszakban felbőgnek majd a fűrészek. 

A szakemberek megállapításai szerint a szárazság miatt az örökzöldek nem tudtak elegendő, a kártevők elleni védekezésüket szolgáló gyantát termelni. A fertőzés első jeleként a növények felülről indultak száradásnak, a szú ugyanis a fa víz- és tápanyagszállító rendszerét tette tönkre. A károkozás a törzsben történt, ezért a problémát nem lehet orvosolni az elszáradt ágak lemetszésével, hanem a teljes növényt ki kell vágni, majd azonnal felaprítani, vagy elégetni, így elejét véve a rovarok kirajzásának. 
Polics József kiemelte, a szúfertőzést sajnos megszenvedte a városkép, viszont a fakivágásokkal párhuzamosan a pótlások nagy része már tavaly elkezdődött – a szélsőséges időjárásnak jobban ellenálló, szárazságtűrőbb növényeket telepítenek a tönkrement fák helyére. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!