Spórolás

2023.04.06. 16:48

A kormány miatt nem volt 2000 forintja a hősökre a pécsi polgármesternek

Nem cáfolta a pécsi önkormányzat, hogy mindössze kétezer forintot spóroltak meg azzal, hogy március 15-én, a nemzeti ünnepen nem világították ki a pécsi tévétornyot.

B. M.

Ennek az összegnek a hiányát pedig a kormányra fogták. Nem kizárt, hogy újabb kétezer forintot fognak spórolni az 1956-os hősök emlékén is. 

Megírtuk, hogy a pécsi polgármester kétezer forintot spórolt azzal, hogy március 15-én nem öltöztették piros-fehér-zöldbe, a magyar nemzeti lobogó színeibe az ünnep alkalmával a tévétornyot. 

Ezt a becsült költséget abból lehet kiszámolni, hogy tavaly ősszel egy baloldali városvezetői sajtótájékoztatón hangzott el, hogy évente 750 ezer forintba kerül nagyjából a torony díszkivilágítása. Akkor az is elhangzott, hogy a megvilágított torony esti fénydíszítését azért is korlátozzák, hogy „szimbolikusan" is éreztessék a pécsiekkel: sokba kerülnek a számlák. A fényfestést nem szüntették meg teljesen, azt a hét második felében engedélyezték. Emiatt viszont a 1848/49-es forradalom és szabadságharc ünnepnapján nem kaphatott díszvilágítást a baloldaltól a torony, hiszen idén március 15-e szerdára esett. Az önkormányzatnál viszont arról sem intézkedtek, hogy az extraköltségként felmerülő kétezer forintot biztosítsák az ünnepnapi világításra. 

Az önkormányzat most közleményben meg is adta erre a választ, mondván, a kormány hibás, hiszen közölték: "a kormány energiatakarékossági intézkedések bevezetéséhez kötötte az önkormányzatok energiatámogatásának lehetőségét. Az önkormányzat ősszel döntött az energiatakarékossági intézkedésekről. Ennek része, hogy a tévétorony díszkivilágítása is csak hétvégén működhet."  

Csakhogy a kormány nem tiltotta meg, hogy kétezer forintot költsenek el az ünnepi díszvilágításra, s nem írta elő azt sem, hogy éppen a tévétorony világítását kapcsolgassák. Ráadásul a baloldali városvezetők is úgy vélekedtek már korábban, hogy csupán szimbolikus gesztusról van szó. 

Az 1956-os ünnepen újabb kétezer forintot spórolhatnak

Ez pedig nyilvánvalóan városi szinten nem jelenthet extra kiadást. Érdekesség, hogy október 23-a idén hétfőre esik, várhatóan akkor is meg tudnak majd spórolni újabb kétezer forintot, hiszen a fenti érvelés szerint még ünnepnapokon sem öltöztetik nemzeti színekbe a város jelképét. Ám, ha az összes, a hét első felére eső ünnepnapot vesszük ebben az évben, akkor közel 20 ezer forintot is megspórolhat az önkormányzat, ha nem kapcsolja fel a fényeket. Ez pedig már valóban jelentős összeg, az évente 4 millió forintba kerülő polgármesteri luxusautó bérleti díjának mintegy 200-ad része. 

Szabotázs lenne? A jubileum alatt mégis égett

Az önkormányzat állítása ellenére – miszerint a tévétorony díszkivilágítása is csak hétvégén működhet – a hét elejei napon, a torony 50 éves jubileuma idején, kedden mégis valakik felkapcsolták a díszvilágítást. Egyelőre nem tudni, hogy ki követte el ezt a tettet, de igyekszünk kideríteni, illetve szeretnénk azt is megtudni, hogyha legális akció volt, akkor ki fedezte azt a kétezer forintot, amibe a keddi, jubileumi díszvilágítás került. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!