Föld napja

2023.04.22. 14:45

A szakember szerint az utolsó órákban vagyunk (képgaléria)

Megmenthető-e még a Föld? Ezt a kérdést tettük fel a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatójának, Závoczky Szabolcsnak szombat délelőtt a Föld napja program Tettye téri rendezvényén.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

Két év kihagyás után, a koronavírus-járvány miatt, idén tizenkilencedik alkalommal tartották meg a pécsi Tettye téren a Föld napja rendezvényt. Tizenhat szervezet vett részt a Duna Dráva Nemzeti Park által szervezett programon, többek között állami szervezetek, civilek, turisztikai egyesületek, önkormányzati cégek.

A hetvenes években az Amerikai Egyesült Államokban Denis Hayes egyetemista emelte fel szavát a természet védelméért. Amerikában a felhívásához 25 millióan csatlakoztak, és a megmozdulásuk nem maradt eredménytelen. Az amerikai kormány szigorúbb törvényeket hozott a levegő és a vizek védelmére. Húsz évvel később azonban Denis Hayes úgy látta, újra fel kell emelni szavát. Ekkor már az egész világhoz fordult, mivel, mint mondotta, a környezetszennyezés világjelenség lett. Az ő felhívására, hogy legyen egy olyan nap az évben, ami a Földről szól, 1990-től április 22-e a Föld napja.

– Ezen napon mi is összejövünk a Tettye téren. Olyan szervezetek, egyesületek jelennek meg, amelyeknek köze van a zöld gondolathoz. Nagyon örülünk annak, hogy a fontos állami szereplők mellet, önkormányzati cégek, a Pécsi Tudományegyetem, civil szervezetek, egyesületek, állatvédők megmutatják azt a kis szeletet, amit a természetvédelem érdekében ők tesznek – közölte a Föld napja pécsi megnyitóján a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója, Závoczky Szabolcs. 
Az igazgatótól megkérdeztük, hogy véleménye szerint még megmenthető-e a Föld, amire azt a választ kaptuk, hogy az utolsó órákban vagyunk. A nemzeti park igazgatója úgy látja, a Föld még megmenthető lenne, de ehhez nagyon komoly önkorlátozásra van szükség, például eldönthetjük, hogy nem ülünk minden nap autóba, inkább buszra szállunk, kerékpárral közlekedünk.
A Föld napján rengeteg színes program várta a kicsiket és nagyokat, így a pecsétgyűjtő játék értékes nyereményekkel, túra, szakvezetések a Pintér-kertben.
– A gyerekekben benne van a természet iránti nyitottság, a természet iránti szeretett. Nekünk felnőtteknek az a feladatunk, hogy a gyerekből olyan felnőtteket neveljünk, akik nemcsak a Föld napján figyelnek oda a természetre – mondta a rendezvény megnyitóján Őri László, a Baranya vármegyei Önkormányzat elnöke.

 

Eredményt is hirdettek 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság mese- és novellaíró pályázatot hirdetett a Föld napja alkalmából „Mecseki történeteink” címmel. A pályázatra 48 alkotás érkezett, amelyet a bölcsészek, környezeti nevelők és természetvédelmi szakemberek alkotta zsűri értékelt. A „Mecseki történeteink” pályázat eredményeit a Föld napja programon hirdették ki, és adták át a díjakat. 
Nyertesek: 1-4. osztályos kategória (mese): Gáspár Anna – A télűző Hunyor. 5-8. osztályos kategória (mese) Csontos Dániel Marcell – Elvarázsolt Lóci. Felnőtt kategória (novella): Földesiné Kövi Ildikó – Leánykökörcsin. Mivel a középiskolás kategóriába (novella) nem érkezett elegendő pályamunka, a zsűri nem adott ki helyezéseket, ugyanakkor különdíjban részesítette Tálos-Mikolás Zsófia (Mecseki történet) és Szűcs Esztert (Bajba).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!