Fontos a megelőzés

2023.04.20. 14:43

Előbújt a parlagfű, eljött a tavaszi irtás ideje

Jóllehet a parlagfű csak nyáron okoz kellemetlen tüneteket az allergiásoknak, a virágzás kialakulásának megakadályozásával már most foglalkozniuk kell a földhasználóknak. Baranya déli részein már megjelent a gyomnövény, vegyszeres irtására tavasszal kell, hogy sor kerüljön.

Wald Kata

A parlagfű nyáron virágzik, így egyelőre nem is szenvednek a pollenjétől az allergiások, a gyomnövény irtásának azonban már itt az ideje.

– A parlagfű rendkívül káros és veszélyes gyomnövény, mivel - allergizáló hatása mellett - agresszivitásával elnyomja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, ezáltal jelentős terméskiesést eredményezve – tájékoztatta lapunkat a Baranya Vármegyei Kormányhivatal. Egyben felhívva a figyelmet arra, hogy a gyomnövény elleni védekezés a földhasználók jogszabályi kötelezettsége: meg kell akadályozniuk földjükön a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn is kell tartaniuk.

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal közölte: Baranya déli részein néhány területen – elsősorban a kiritkult, gyengébb állományú kalászosokban, tavaszi vegyszeres állománykezelésben nem részesült táblákon – már megfigyelhető a gyomnövény megjelenése. Bár – néhány kisebb kultúra kivételével – minden vetett, telepített, illetve ültetett kultúrában engedélyezett a gyomirtó készítmények használata, a természet és a környezet védelme érdekében mechanikai védekezési formákat - például tarlóhántást, szárzúzást vagy kaszálást - is fontos alkalmazni. Különösen így van ez, ha az időjárási körülmények nem megfelelőek a vegyszeres gyomirtáshoz, ugyanis elegendő csapadékmennyiség nélkül a gyomirtó szerek gyengébben hasznosulnak, aminek következtében erős fertőzöttség alakulhat ki, és akár a kultúrnövényt is túlnőheti a parlagfű.

A Kormányhivatal a parlagfűvel szennyezett területek felszámolása érdekében, nem csak a tarlókon, hanem minden olyan kultúrnövénnyel borított területen is elrendeli a közérdekű védekezést, ahol a felületi parlagfű-borítottság meghaladja a 30 százalékot. A mulasztókkal szemben növényvédelmi bírság kiszabására is sor kerül, melynek összege – a fertőzött terület nagyságától, parlagfű-borítottságától függően –15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Repülnek

A parlagfű-fertőzöttséget a szakemberek nemcsak a földről, hanem a levegőből is figyelik. A tapasztalatok szerint a gyomnövény legnagyobb mennyiségben a mezőgazdasági területek szélein, nem megfelelően gyomirtott táblákon, nem művelt agrárterületeken, útszéleken, árokpartokon, elhanyagolt zártkertekben, beruházási területeken fordul elő. Tavaly Baranyában a légi felderítések nyomán több mint kétszázezer hektárnyi területet vizsgáltak át: összesen mintegy 65 hektárnyi területen, 32 alkalommal kellett közérdekű védekezést elrendelni. Az ezzel járó irtási kötelezettségnek az érintett földtulajdonosok minden esetben eleget tettek, így kényszerkaszálásra nem volt szükség. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!