A székesegyház lehet a befogadó

2023.04.01. 10:08

Eső esetén se marad el a városi keresztút Pécsen

W. K.

Fotó: © Unger Tamás

Eső esetén se marad el a mára meghirdetett pécsi városi keresztút - adta hírül honlapján a Pécsi Egyházmegye. Ha esik az eső április 1-jén délután, akkor az eredetileg meghirdetett programhoz képest annyi lesz a változás, hogy azt a belvárosi utcai környezet helyett a székesegyházban tartják meg. 

 - A szeszélyes tavaszi időjárás nem kedvez a szabadtéri programoknak. Emlékezetes, hogy az első alkalommal Pécs történelmi belvárosában megrendezni kívánt városi keresztút biztonságos megtartását 2022-ben a mostoha időjárási körülmények, a viharos szél és heves eső nem tette lehetővé

 - közölte a Pécsi Egyházmegye. 

- Mivel tömegrendezvényről van szó, előfordulhat, hogy a szervezők az emberi biztonság szem előtt tartása, valamint a kihangosításra szolgáló berendezések és a zenészek hangszereinek épsége érdekében a keresztút 16 órai kezdési időpontja előtt a körülményeket és az előrejelzéseket mérlegelve ebben az évben is úgy döntenek, hogy a keresztút nem rendezhető meg szabadtéren - tették hozzá. 

A rendezvény esőhelyszíne idén is a pécsi székesegyház, amely méltó helyszíne lesz az imádságos elmélkedéseknek, melyek a Pécsi Nemzeti Színház két művésze, Stubendek Katalin és Laklóth Aladár előadásában lesznek hallhatóak.

Az időjárási előrejelzések figyelembevételével a Pécsi Egyházmegyei Hivatal a rendezvény napján, április 1-jén délelőtt dönt a rendezvény helyszínéről, melyről az egyházmegyei honlapon és közösségi oldalon adnak majd tájékoztatást.

FRISSÍTÉS

A Pécsi Egyházmegye április 1-jei városi keresztút rendezvényét az eredetileg tervezett szabadtéri helyszínen, Pécs történelmi belvárosának utcáin tartja meg a Pécsi Egyházmegyei Hivatal. A keresztút első állomása 16 órakor a Kossuth téren lesz - tájékoztatott a hivatal.

Az időjárási előrejelzések folyamatos monitorozása mellett, bízva a prognózis pontosságában, a városi keresztutat az eredeti tervek szerint rendezik meg. Ennek megfelelően a Pécsi Egyházmegyei Hivatal virágvasárnap előtti szombaton, április 1-jén 16.00 - 18.00 óra között kereszthordozással egybekötött keresztútra hívja és várja a híveket és az érdeklődőket.

A városi keresztút Kossuth tértől a Dóm térig tartó 14 állomásán keresztül szentírási szakaszokkal, elmélkedésekkel, énekekkel, versrészletekkel, valamint egy fából készült feszület valóságos hordozásával (mely szimbolikus módon a Megváltó keresztjét jeleníti meg) végigéljük Jézus Krisztus szenvedésének és kereszthalálának eseményeit. 

A keresztúti stációkon felolvasott versrészleteket és biblikus elmélkedéseket a Pécsi Nemzeti Színház művészei: Stubendek Katalin és Laklóth Aladár adják elő kihangosítással. A keresztúti menet együtt halad a kijelölt útszakaszokon, az egyes állomásokat nem jelzik külön táblák. A keresztútjáráshoz annak bármely pontján szabadon lehet csatlakozni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában