Száz éve ezekről írtak

2023.04.02. 18:12

Félig ló, félig ember, csárdást járó somogyi lúd – bulvár a régmúltból

Zs. J.

Fotó: Pezzetta Umberto

A baranyai lapok már a 19. század végén, 20. század elején bulváros híreket közöltek. A Pécsi figyelő 1900-ban írt egy somogyi csárdást járó lúdról, egy amerikai férfiról, akinek lábai és a törzse lóéhoz hasonlított.

 

Majdnem életével fizetett a pálinkáért

Az első bulvár, amit választottunk egy szentlászlói esetett ír le a Pécsi Figyelő. Mint a lap írta, Csűri József barátjával italozott a csárdában, midőn hirtelen az a ötlete támadt, hogy fogadást ajánlott társainak, hogy egy félliter pálinkát egy szuszra megiszik. Barátai, kik már szintén nem voltak szomjasak, tartották a fogadást és meghozatták az asztalra a félliter pálinkát, melyet Csűri egy hajtásra megivott. Alig nyelte le az utolsó kortyot, eszméletlenül bukott le székéről. A férfit kórházba szállították.

 

Félig ember félig ló

Egy különleges bulvár a messzi Amerikából. A Pécsi Figyelő 1900-ban arról írt, hogy egy amerikai újság szerint a new orleansi természettörténeti múzeum orvosai megvizsgáltak egy James Burnes nevű férfit, aki hasonlított a mitológiából ismert Kentaurokhoz. A férfi törzse és lábai teljesen olyanok, mint a lóé, a többi testrésze azonban rendes emberi alakú. Ez volt az új lóember 1878-ban Arkansas államban.

 

Csárdást járt a somogyi lúd

Somogyi bulvárt is hozott a Pécsi Figyelő 1900-ben. A baranyai lap beszámolója szerint, egy Somogy vármegyei településen, Kötcsén, Kacskovics Károlynénak volt egy lúdja, amelyiknek, ha azt mondták: táncolj édes ludam, akkor az elkezdett lassú magyart, aztán meg a csárdást járni. A lap beszámolója szerint, mikor a lúd a libákat vezette, azok a táncoláskor körülálltak és örvendeztek neki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában