CanSat

2023.04.02. 15:25

Hamarosan fellövik „az űrbe” a pécsi diákok üdítősdobozát

A pécsi Janus Pannonius Gimnázium öt 11.B osztályos tanulója (Illés Ágnes, Jakab Zétény, Lehőcz Judit R., Rendes Blanka és Szabó Ákos) az Európai Űrügynökség által szervezett CanSat verseny magyarországi fordulóján bejutott az országos döntőbe a tíz legjobb csapat közé, mentortanárukkal, Dlusztus Péterrel.

bama.hu

A döntő két napig tart, amelynek első napján, április 12-én a Magyar Honvédség újdörögdi Kiképző Bázisáról fellövik a megépített CanSateket, a második napon pedig a CanSat által mért adatok alapján kell tudományos prezentációt tartani a többi csapatnak és a zsűrinek. Az első helyezett csapat továbbjut az Európai Űrügynökség által szervezett európai fordulóra.

A pécsieknek ugyan még nincs korábbi tapasztalatuk hasonló téren, de a versenynek többek között az is célja, hogy a szükséges készségeket, mint például a programozás, rádiókommunikáció és csapatmunka, megtanítsa a versenyzőknek.

A CanSat egy a középiskolások részére szervezett, az űripart bemutató és népszerűsítő verseny. Az Európai Űrügynökség (ESA) azzal a céllal hirdeti meg minden évben, hogy a diákok megtapasztalhassák, hogy milyen részt venni egy valódi űr-projektben. A jelentkezők rengeteg tapasztalattal gazdagodnak, pl. rádiótechnikában, áramkörök tervezésében, emellett elsajátíthatják az űripar által elvárt precizitást. A versenyzők rengeteg hasonló érdeklődésű diákkal találkozhatnak, a döntő nyertesei nemzetközi kapcsolataikat gyarapíthatják a verseny folyamán.

A CanSat egy valós műhold szimulációja, amely minden olyan rendszerrel rendelkezik, amivel egy műholdnak rendelkeznie kell. Térfogata megegyezik egy dobozos üdítőével (innen ered a neve). A kihívás a diákok számára az, hogy ebbe a kis térbe bele tudják tervezni az összes alrendszert, ami megtalálható egy műholdon. A versenyen a CanSat műholdakat rakétával nagyjából 1 km-es magasságba juttatják. Itt a hordozó eszközről leválva megkezdik a küldetésüket, ami lehet egy tudományos kísérlet vagy egy technológiai demonstráció. A biztonságos landolást követően a csapatok analizálják és prezentálják a gyűjtött adatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában