Nézzük át, javasolja a NAV

2023.04.01. 16:30

Hogy ne hozzon kellemetlen meglepetést az adóbevallás

W. K.

Fotó: Szendi Péter

- Mindenképp érdemes átnézni, szükség esetén módosítani az szja-bevallási tervezetet, amelyek a NAV eSZJA-portálján már elérhetők  - hívta fel a figyelmet Barlai Krisztina, NAV baranyai szóvivője. 

- A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfás magánszemélyek kivételével – május 22-ével automatikusan bevallássá válik 

- tette hozzá. 

Akik rendelkeznek KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás), azok számítógépen, de akár okostelefonon vagy tableten is megnézhetik, kiegészíthetik tervezetüket, majd jóváhagyva be is küldhetik. - A NAV honlapjáról legegyszerűbb felkeresni a portált, ugyanis a NAV a tervezetet nem küldi ki sem e-mail-címre, sem pedig az elektronikus tárhelyre - emelte ki a szóvivő. 

Azoknak, akiknek tavaly ingatlan-bérbeadásból volt bevételük, most kell számot adniuk a jövedelmükről. A bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, a másik 10 százalékos költséghányad alkalmazása. A jövedelem megállapítással kapcsolatos bővebb tájékoztató elérhető a NAV honlapján.

Akik tavaly ingatlant adtak el, azoknak hasznos segítséget nyújt a befizetendő adó kiszámításához a NAV oldalán található kalkulátor és információs füzet. 

- A NAV webes szja-kitöltő programját használóknak – ha kiegészítik, pontosítják a tervezetüket – fontos, hogy mentsék a módosítást és csak azután küldjék el a kiegészített tervezetet a NAV-hoz. Akik papíron adják be bevallásukat – akár személyesen az ügyfélszolgálaton, akár postán – azoknak alá kell írniuk a bevallást, különben érvénytelen lesz - hangsúlyozta a szóvivő. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában