Titkolóznak a városvezetők

2023.04.11. 07:00

Jöhet az újabb hitel: milliárdok kellenének a Lánc utcai ingatlan átépítéséhez

Tovább hizlalhatja a város 16 milliárdos adósságállományát a Péterffy Attila vezette baloldali pécsi önkormányzat: nem tudni ugyanis, hogy a Lánc utcai ingatlan átépítését milyen forrásokból akarják megvalósítani – vélekedett Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető. A városvezetők a pécsiek előtt is titkolóznak.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

A hírhedtté vált egykori Lánc utcai tömb kapcsán tavaly egy sajtótájékoztatón jelentette be – Péterffy Attila polgármester helyett – egy MSZP-s alpolgármester és egy jobbikos bizottsági elnök, hogy az épületben emelt szintű nyugdíjasházat tervez kialakítani a még aktív életvitelű nyugdíjas, egyedülálló és házaspárok számára az önkormányzat. Az épületben az emeleteken és a tetőtérben tervezetten 80-100 emelt szintű apartmant alakítanának ki, amelyek 30-45 négyzetméteres szobák lennének, valamint lépcsőházanként legalább egy liftet is építenének. 

Alábecsülték a tervezési költségeket is

Az átalakításon kívül túl a közvetlen környezet rendezése, akadálymentesítés és az ingatlan arculati megújítása is az elképzelések között szerepel, illetve rendeznék a szomszédos közterületeket és parkolókat is. A projekt előkészítésével és lebonyolításával a Pécsi Városfejlesztési NZrt.-t bízták meg, és 65 millió forintnyi hitelt biztosítottak arra, hogy az ezzel kapcsolatos terezés elinduljon. Aztán „elvileg" a városházi szakemberek által erre kiszámolt és megbecsült keretösszeg 30 százalékkal volt alacsonyabb a beérkező ajánlatoknál, ezért még több hitelt biztosítottak erre a célra, így már 95 millió forintos hitelből finanszírozzák meg csak az épület megtervezését.  

A cenzúraosztály közbeszólhatott

A baloldali önkormányzatot kérdeztük a projektről, de városházi cenzúraosztály nem válaszolt a közpénzek felhasználásával kapcsolatos egyetlen kérdésünkre sem. Így nem tudhattuk meg, hogy hogyan fordulhat elő például az egy magát szakmainak beállító városvezetésnél az, hogy nagyjából 30 százalékkal becsülik alul az eredeti költségkeretet még egy tervezési programnál, de arra sem válaszoltak, hogy melyik cég és milyen feltételek mellett nyerte meg a beszerzési pályázatot? Kitértünk arra is, hogy szerintük mennyibe kerülhet a teljes beruházás és arra milyen forrásból lesz majd pénz.  

Érdekesség, hogy az önkormányzattal párhuzamosan a Pécsi Városfejlesztési NZrt.-t is megkérdeztük, Csúcs Zoltán azonban nem volt hajlandó válaszolni, e-mailben csak annyit közölt, hogy majd a pécsi önkormányzat ad majd választ. Mivel erre nem került sor – vélhetően a cenzúraosztály közbelépése miatt –, ezért újabb közérdekű adatigénylést nyújtottunk be az önkormányzathoz és a céghez. 

20 milliárdos adósság lehet belőle

A finanszírozási kérdés azért lehet kulcskérdés, mert Péterffy Attila polgármestersége alatt eddig is már 16 milliárdosra hizlalták a pécsi adósságállományt. 

Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezető szerint a Lánc utcával kapcsolatos elképzelés még akár jó is lehetne, hiszen vissza is lehetne forgatni az emelt szintű nyugdíjasház bevételeit a szociális ellátásba, vagy a szociális bérlakások karbantartására, de erős fenntartásai vannak a projekttel kapcsolatban. 

– Elkészítik a terveket, a tanulmányokat százmillió forintért, de hol és mikor lesz az önkormányzatnak három-négy milliárd forintja a megvalósításra, aminek keretében konyhát, közös helyiségeket és közel száz lakást kellene átalakítani? Felmerülhetne az a megoldás, hogy előre befizetnek majd a lakók, de általában azok tudják ezt megtenni, akik eladják a lakásukat, a házukat  és abból a pénzből rögtön egy emelt szintű otthonba költöznek. Attól kell tartani, hogy a baloldaliak megint hitelt vesznek fel és húszmilliárdosra duzzasztják a város adósságállományát – vélekedett Csizmadia.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában