Divat: a régi most az új!

2023.04.23. 07:00

Kár volt annak idején kidobni a régi ruhákat (képgaléria)

Ha nem is az őskor óta, de a divat már nagyon régóta az emberiség életének része, és ahogy fejlődött a világ, úgy fejlődött a divat is. Már gazdasági, kulturális és társadalmi szempontból is értelmezhetjük ezt a jelenséget.

Cz. E.

A divat szó alatt általában egy adott kultúra vagy egy kor irányzatát értjük, és leggyakrabban az öltözködést értjük alatta, amely az önkifejezés egyik eszközeként is szolgált és szolgál ma is.

Mostanában hogyha valaki kiejti a száján azt a mondatot, hogy „Kiment a divatból.”, akkor nem kell rá pár hónap vagy minimum egy év, hogy megdöbbenve tapasztalja: amit egykoron leírt, az most ott virít a kirakatokban és megannyi ember viseli is már. Persze, hogy ilyenkor már neki is kell, mert most ez a menő.

Kevés új stílussal találkoztam mostanában. Mindenben a régit fedeztem fel, amihez bizonyítékul szolgálnak Laufer László fotóriporterünk fényképei – lencsevégre kapta, megőrizve az utókor számára a 80-as, 90-es és 2000-es évek elejének divatját. Ha kivinnénk magunkkal ezeket a fotókat a városba, akkor épp csak minimális különbségeket fedeznénk fel a mai és a húsz, harminc, negyven évvel ezelőtti divat között.
Eddig is tisztában voltam azzal, hogy a régmúlt divatja újra meghódítja a világot, de e fotók láttán rá kellett jönnöm, hogy a múlt már nem csak hódít, hanem már be is vette a világot.
Ez pedig eszembe juttatja a szüleink szájából gyakran elhangzó mondatot a mai divat láttán, hogy „Minek dobtam ki a régi ruháim? Odaadhattam volna nektek.” És milyen igazuk is van.
A témával kapcsolatos podcastünket a bama.hu oldalon hallgathatják meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!