Jogsértést követett el Péterffy

2023.04.12. 07:01

Magyarázkodásba kezdett a polgármester a fű alatt kiosztott tízmilliók ügyében

A pécsi önkormányzat első embere úgy adott többlettámogatást a városi propagandasajtónak, hogy arról csak utólag számolt be a közgyűlésnek, pedig a döntés előtt is megtehette volna ezt. A kormányhivatal törvényességi eljárást indított, megállapította, hogy Péterffy Attila jogsértést követett el, aki oldalakon keresztül magyarázkodik.

Bóka Máté

Fotó: Loffler Péter

A város „első embere", Péterffy Attila és házi sajtója, a Pécsi Kommunikációs Központ számtalan alkalommal támadta a kormányt és az előző városvezetést nagyjából azért, mert szerintük a kabinet miatt nincs elegendő forrása az önkormányzatnak. A baloldali városvezető – akit a következő választáson az MSZP-s már biztosan újra támogatni fog – azonban ennek ellenére tavaly decemberben az éves pécsi szociális tűzifakeret majdnem dupláját, 24 millió forintot adott többlettámogatásként a Pécsi Kommunikációs Központnak.

 

Kellemetlen lett volna egy újabb botrány 

Csakhogy lapunk kiszúrta, hogy úgy született meg az egyszemélyi döntés a támogatásról, hogy közben közgyűlést is tartottak a képviselők, akik azonban a pénzosztásról akkor mégsem értesülhettek. A háttérben az az ok állt, hogy nyilvánvalóan kellemetlen lett volna a politikai botrány a baloldalnak, hiszen éppen akkoriban fújták le a tűzijátékot is, mert állítólag az arra szánt 3,5 milliót is tűzifára költötték – megemlíthető, hogy az ezzel kapcsolatban semmilyen részletet nem árultak el később sem lapunknak. 

Péterffy a saját hatáskörben hozott döntés kapcsán arra hivatkozott, miszerint „amennyiben az önkormányzati társaság működése körében felmerült ok indokolttá teszi, a működőképesség fenntartása vagy a likviditás megőrzése érdekében az átadott pénzeszköz átutalása ütemezésének módosításáról a közgyűlés dönt, kivéve a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan eseteket, melyekről a polgármester határoz, a közgyűlés utólagos tájékoztatása mellett”. 

 

Törvényességi eljárást indított a kormányhivatal 

Az ügy kapcsán aztán a Baranya Megyei Kormányhivatal törvényességi eljárást indított, amiben megállapították, hogy nem is módosíthatott volna a támogatási összegen Péterffy, csak átütemezhetett, átcsoportosíthatott volna pénzt PKK-nak. 

A hivatal megállapította, hogy „az önkormányzat (Szervezeti és Működési Szabályzata) SZMSZ-e nem adott arra felhatalmazást arra, hogy a polgármester a Rendkívüli Városüzemeltetési Veszélyhelyzeti Alap terhére a PKK működési támogatását növelje, így a döntése jogsértő volt". Bár utólag a testülettel elfogadtatta a polgármester a saját koalíciós tagjainak közreműködésével a propagandistáik dotációját, a kormányhivatal szerint tartani kell attól, hogy a jogsértés újra előfordulhat, ezért még mindig indokolt „a törvényességi felhívás".

Több oldalban vitatja Péterffy a jogi érveket

A hivatal részletes jogi érveket is hozott, de ezeket vitatja Péterffy Attila egy hosszú, mintegy 10 oldalas előterjesztésben, és szerinte nem is kell átalakítani a rendszert, mert szerinte ez is rendben van és ő jogszerűen járt el.

Úgy véli, hogy sem a költségvetési rendelet, sem az SZMSZ módosítására nincs szükség, holott a kormányhivatal szerint az egyébként a polgármester által korábban hivatkozott 50 millió forintos keret „felhasználásának értékhatárát esetenként kell értelmezni szintén egy számon nem kérhető, parttalan, veszélyes gazdálkodási joggyakorlathoz vezethetnek".

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!