Gratulálunk!

2023.04.04. 14:03

Nagy dolgot hajtottak végre az ország első homlokzattervező szakmérnökei a pécsi műszaki karon

bama.hu

Forrás: PTE

„A nagy léptékű építőipari beruházások ma már nem nélkülözhetik a homlokzattervező szakmérnöki munkát, mind az transzparens felületek, mind a szerelt jellegű homlokzatburkolatok specializálódott szaktudást igényelnek. Az épülethomlokzati tervezési és kivitelezési ágazatban egyre nagyobb az igény a homlokzattervező szakmérnökök munkájára, akik mélyreható munkát végeznek az épületek homlokzati szerkezeteinek részlet- és gyártmánytervezéseiben, valamint szerepet vállalnak a kivitelezési folyamatok nyomon követésében.” – írja közleményében Pécsi Tudományegyetem.

Hazánkban 2022-ig nem volt ilyen jellegű képzés, a fokozott piaci igényre reagálva ekkor indította nemzetközi és hazai körökben kiemelkedő cégekkel közösen Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzését a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK). Az első szakmérnökök néhány hete kapták kézhez oklevelüket.

„A két féléves képzésbe tekintélyes mennyiségű tudásanyagot szükséges beillesztenünk, amit emelt óraszámban emelt szintű oktatással igyekszünk biztosítani. Az egyes tantárgyakhoz a szakma legkiválóbb képviselőit sikerült meghívnunk, akik a saját tématerületeikhez kapcsolódó specifikált tudásukat osztották meg. A képzés modulrendszere a homlokzati szerkezeti kialakítások komplex megoldásait tartalmazzák, elemezve a kapcsolódó anyagismereteket, a gyártástechnológiát, a szabványokat, az épületfizikai ismereteket, a szaktervezési és szakkivitelezési megoldásokat, a korszerű méréstechnikai módszereket, a BIM-alkalmazásokat. Az oktatást a félévekhez kapcsolódó hazai tanulmányutakkal, gyakorlati helyekkel, építéskivitelezési és gyártói helyszínekkel egészítettük ki, így egy hazánkban igen egyedi képzés jött létre. Ezt az is bizonyítja, hogy kilépve a klasszikus frontális oktatási körből, erőteljesen nyitunk a piac aktuális kérdéseinek, gyakorlati tapasztalatainak és az azt érintő követelmények irányába. Így képzésünket folyamatos fejlesztés alatt tartjuk” – foglalja össze a legfontosabbakat Patyi Szabolcs, a PTE MIK Mérnöki Ismeretek Tanszékének munkatársa, a képzés operatív szakfelelőse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában