Az élet írta a darabot

2023.04.22. 10:32

Ne féljünk kommunikálni egymással - mondják a kodályos színjátszósok

A kommunikáció fontos és elengedhetetlen. Számomra ez volt a fő tanulsága annak a darabnak, amelyet a Kodály Zoltán Gimnázium tizenegyedik és tizenkettedik évfolyam tanulói mutattak be április 18-án a pécsi Kamasz Addiktológiai Regionális Központban (K-aRC).

Cz. E.

A darab neve Panzió, amellyel a márciusban Csurgón megrendezett Dél-Dunántúli Regionális Diákszínjátszó Találkozón arany minősítést szerzett a diáktársulat. A történet egy idős nagymama házában játszódik. A idős Márta már nem képes egyedül boldogulni a nagy házban, ezért a lánya úgy dönt, hogy felújítják a garázst, hogy ott éljen az édesanyja, miközben a házat panzióvá alakítja.  

Látva az előadást mindenkiben emlékek idéződnek fel a nagyszülőkkel kapcsolatban. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy egyszer-kétszer nem lábadt könnybe a szemem. Itt meg is kell emelnem képzeletbeli kalapom a Kodály Gimnázium tanulói előtt, hogy egy ilyen szívvel-lélekkel teli történetet vittek színre. Ez talán azért is sikerült ilyen hitelesre, mert mint kiderült, minden esemény, amely elénk tárult az valamelyik diák családjának története.  

Ez az őszinte előadás igaz történeteken alapul. Ezt azért különleges, mert a darab utáni beszélgetésből kiderült, hogy a tanulók leültek szüleikkel beszélgetni, hogy történeteket tudjanak meg a családjukról. A hallottakat pedig bevitték az iskolába, elmesélték a színházi csoportjuk tagjainak, a tanárjuknak és meghallgatták egymást. Az a tény, hogy a gyerekek kommunikálnak egymással, felmernek tárni egymás előtt ilyen valós történéseket, plusz erősséget ad előadásuknak. 

A Kodály Gimnáziumban mindig is fontos szerepet játszott a tehetséggondozás, amely azonban együtt jár a személyiségfejlesztéssel és a közösségépítéssel. És e két utolsón is nagy a hangsúly, ami érződik is az iskola tanulóin, a Panzió társulatának tagjain.  

A darabban felmerült problémákról – kommunikációhiány, generációs problémák, túlterheltség, meg nem értettség – az előadás után Dr. Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus, pszichoterapeuta beszélgetett a résztvevőkkel, amelybe bevonta a közönség tagjait. A társalgás nem szenvedett hiányt az őszinteségből. Mély, megható gondolatokat szültek mindenkiben a látottak, amelyet biztos vagyok benne, hogy mindenki haza vitte magával és gondolkodott rajta. 

A bemutatók sora itt még nem ért végett, hiszen Márta néni zűrzavaros életét a Janus Egyetemi Színház pódiumán is láthatják az érdeklődök május 19-én este 6 órakor. Regisztrálni már lehet a [email protected] címen.

 

Kulturális eseményeket is szerveznek 

Nem olyan régen, 2022 novemberében nyitott meg a Kamasz Addiktológiai Regionális Centrum, röviden csak K-aRC. Az intézményben húsz év alatti korosztály ellátását végzik. Az addikciós problémákkal küszködő fiatalokkal pszichiáterek, klinikai szakpszichológusok, gyerekpszichológusok, szociális munkások, családterapeuták és addiktológiai konzultánsok foglalkoznak. Az egyéni konzultációk és terápiák mellett különféle csoportfoglalkozásokat és szabadidős, kulturális programokat is szerveznek, ennek egyik eseménye volt a Kodály Zoltán Gimnázium tanulóinak darabjának, a Panziónak a bemutatása és további előadások is tervben vannak az intézménynél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!