Felújításra szorul az óvoda tetőszerkezete

2023.05.28. 08:40

A kémény megdőlt, a tető hullámos, és cserépdarabok is hullanak az udvarra

Megdőlt a kémény, és a cserepek is időnként lepotyognak, ezért felújításra szorul a mecsekjánosi tagóvodának otthont adó Iskola utcai épület tetőszerkezete – többek közt erről is tárgyal a május 25-i ülésén Komló képviselő-testülete.

w. k.

Fotó: Mártonfai Dénes

– A lécezés meghajlása miatt a tető több helyen hullámos mintázatot mutat, a padlástérben helyenként beázás nyomai találhatók, továbbá a fagykár következtében időnként cserépdarabok válnak le, és hullanak az épület gyermekek által is használt udvarára, valamint a közterületre, ami hosszú távon balesetveszélyes állapotot eredményez – részletezi a problémát az előterjesztés. 

Mindemellett az épület használaton kívüli kéménye is megdőlt, és félő, hogy idővel az udvarra omlik. Az elavult tetőszerkezet javítása mindenképp időszerű és indokolt, előzetes becslések alapján a felújítás költsége mintegy hétmillió forintból megvalósítható – az ügyben döntés a testületi ülésen várható, ahol a városatyák az idén bevezetett új óvodai beiratkozási rend tapasztalatait is megvitatják. Mint arról korábban beszámoltunk, a Templom téri tagóvoda szeptembertől bezárja kapuit a gyereklétszám, valamint az óvodai dolgozók számának csökkenése miatt, az épület visszakerül a Komlói Katolikus Plébániához, további hasznosításáról a tulajdonos egyház dönt majd.
A bezárásról hozott határozattal egy időben arról is döntött a város, hogy az óvodai beiratkozást idéntől központosítják – ennek megfelelően áprilisban már minden leendő kiscsoportos szülei egy helyen, a Komló Városi Óvoda Tompa Mihály utcai székhelyintézményben kérhették gyermekük felvételét az általuk választott óvodába. Az újítás tapasztalatai rendkívül kedvezők: a központosított beiratkozás átláthatóbb, az adminisztráció szempontjából rendszerezettebb a korábbi gyakorlatnál, és így a tagintézmények közti létszámok elosztása is hatékonyabban szabályozható.
A beiratkozás adataiból pedig megállapítható, hogy a gyermeklétszám minden tag­óvodában meghaladja a vonatkozó törvényben meghatározott minimumot, valamint valamennyi intézményben eléri, illetve meghaladja a 20 fős átlaglétszámot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!