Olyanok az utcák, mint a veteményeskert

2023.05.29. 07:00

Elképesztő állapotok: már házfalból, kövek között is gaz nő Pécsen

Alig néhány kilométeres séta közben készített felvételeket az egyik olvasónk a Tettye környékén arról, hogy a házak falától, az útpadkánál, elhagyott földkupacokon hogyan és miként burjánzik a gaz a Tettyén, Pécs belvárosában. Máris lehetne élesíteni az új Pécsi Közösségi térképre a problémás helyszínekről készült fotókat.

Bóka Máté

Fotó: Cseh Gábor

A pécsi közlekedési káosz után máris nyakunkon van a gazdátlanná vált város képe – legalábbis az olvasónktól kapott fotók tömege erről tanúskodik. Olvasónk néhány kilométert sétált a Tettyén és környékén, amelyet elmondása szerint rendszeresen megtesz. Az elmúlt napokban pedig olyan mértékben látta burjánzani a gazt szinte mindenhol, hogy már telefont ragadott és képsorozattal dokumentálta a helyzetet. 

 

A felvételek tanúsága alapján van, ahol a gyom a vízvető kövek közül, az út szélén, máshol a járdából nő már ki. Van ahol egyenesen az út közepét "díszíti" a gaz, máshol a vízelvezető árkot veri fel a burján, ugrásnyira a Király utcától pedig szinte csendéletként békésen virágzik már a térkövek között is a méteres dudva. Máshol az összeszedett, de el nem vitt kupacon tenyészik már a növényzet – bár másutt még össze sem söpörték a téli síkosságmentesítésre szánt sós homokot. 

 

Egyébként a fideszes frakcióvezető, Csizmadia Péter, a napokban jelentette be, hogy elindult Pécs Közösségi Térképe, amelyen bárki bejelentést tehet közterületeken tapasztalt problémákról, hiányosságokról, legyen az gaz, szemét, kátyú, graffiti vagy egy törött pad. A térkép használata egyszerű, hiszen a pécsi polgároknak mindössze egy fényképet kell készíteniük az általuk tapasztalt problémáról, annak pontos helyét megadni és ezt elküldeni a pecskt.hu oldalon keresztül, amelyet aztán továbbítanak az önkormányzat részére. 

 

Kevesen emlékeznek rá, de a Gyurcsány Ferenccel szövetkező Péterffy Attila, pécsi polgármester még a 2019-es választási kampányban arról beszélt, hogy "ahogy járom Pécset, lépten-nyomon beleütközöm abba, hogy nincs gazdája ennek a gyönyörű városnak! Embermagasságban áll a gaz! Azt gondolom, hogy nincs ez rendben így!”.

Csakhogy akkor a polgármester Pécs külterületén, nem a pécsi önkormányzat kezeléseben lévő gazos területen készített fotója kapcsán beszélt erről. A lapunknak küldött képek viszont a napokban készültek Péterffy regnálása alatt  és Pécs tágabb értelemben vett belvárosában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában