Közösség

2023.05.28. 11:30

Idén is találkozóra hívja az ifjúságot a Pécsi Egyházmegye

Idén immár 41. alkalommal rendez Ifjúsági Találkozót Máriagyűdön a Pécsi Egyházmegye - a rendezvényre a regisztráció megkezdődött.

w. k.

Fotó: Kolozsvari Laszlo

Zene, közösség, műhelyek, játék, szentmise, dicsőítés, elcsendesedés, a természet és találkozások várják a résztvevőket idén is a Pécsi Egyházmegye által immár 41. alkalommal szervezett Máriagyűdi Ifjúsági Találkozón. 

A komoly múltra visszatekintő rendezvényt, amely az idők folyamán generációk fiatalságának meghatározó hitéleti-közösségi eseménye lett - a Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint - június 29. és július 2. között tartják, a találkozó ezúttal is a 16-35 éves korosztálynak szól, de július 1-én, a rendezvény szombati napján már 14 éves kortól várják a fiatalokat.

A rendezvény idei témájához „Ki vagyok én igazán?” kapcsolódva a szervezők János első leveléből választották a találkozó mottóját: „Isten gyermekeinek hívnak minket, és azok is vagyunk”.
A Pécsi Egyházmegye kiemelte, a találkozóra ellátogat Felföldi László pécsi megyéspüspök is, akivel személyesen találkozhatnak és beszélgethetnek majd a fiatalok. A négynapos rendezvény június 29-én, csütörtökön 15 órakor welcome-programmal indul, 19 órakor a szentmise, majd ismerkedési est következik. Másnap beszélgetések, játékok várják a fiatalságot, 16.30-kor Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató tart előadást, amit kiscsoportos beszélgetések követnek. A 19 órai szentmise után a pénteki napon a KACAJ zenekar koncertezik.
Július 1-jén, szombaton 10 órai kezdettel Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója tart előadást, délután műhelyeken, kiscsoportos beszélgetéseken vehet rész az ifjúság, és a püspök atyával való találkozásra is lehetőségük nyílik. A napot 19 órakor szentmise, kiengesztelődési est, szentségimádás zárja. A korábbi évek hagyományainak megfelelően a találkozó zárónapján a papnövendékekkel beszélgethetnek az érdeklődők, majd 10 órakor szentmisével zárul a négynapos program.
A Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint a találkozón a részvétel ingyenes. Az előadásokra és a szentmisékre a szervezők regisztráció nélkül is szeretettel várnak mindenkit.

 

Rendszeresek a zarándoklatok Máriagyűdre

Jóllehet idén a Pécsi Egyházmegye hagyományos gyalogos zarándoklata Máriagyűdre a nem megfelelő időjárási körülmények miatt elmaradt, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ez az egyik leglátogatottabb búcsú, melyre rendszeresen több ezer zarándok szokott érkezni a kegyhelyre. De külön zarándoklat keretében érkeznek az év folyamán az édesanyák, a nagyszülők, a gyermeküket elvesztettek, az özvegyek, a sérültek, a szenvedélybetegek, a nemzetiségek közül a horvátok, a székelyek, a németek, a cigányok, továbbá a motorosok számára is vezetnek zarándoklatokat, de érkeznek zarándokcsoportok az ország távolabbi településeiről, valamint határainkon túlról is. A kegyhely részletes búcsúnaptára a Pécsi Egyházmegye honlapján elérhető.
 

Az elmúlt hétvégén a fogyatékkal élők a május 19-én megtartott búcsún kérték a máriagyűdi kegyhelyen a Szűzanya oltalmát és közbenjárását betegségeik, szenvedéseik és megpróbáltatásaik viselésében. Az ünnepi alkalomra mintegy 130 sérült fiatal és kísérőik érkeztek Szajkról, Bólyból, Kozármislenyből, Siklósról, Pálfáról, Oldról, Belecskáról, Pécsről, Barcsról, Szekszárdról, Bonyhádról és Beremendről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!