A helytörténeti tárlatot is bővítenék

2023.05.17. 20:00

Indul az új látogatóközpont lelkének építése Komlón

Végéhez közeledik a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény átépítése - mint azt Polics Józseftől, Komló polgármesterétől megtudtuk, az alap építési beruházáshoz kapcsolódó műszaki átadás jövő kedden veszi kezdetét.

W.K.

- Ezt követően a létesítmény belső lelke készül - fogalmazott a polgármester. Érkeznek ugyanis az installációk, amelyek egy részének építése a helyszínen történik majd, de lesznek olyan elemek, amelyeket műhelyben állítanak össze a szakemberek. - A bútorok közbeszerzési eljárása folyamatban van, cél, hogy ez év végére nyitásra készen álljon az épület, és a következő esztendőtől már fogadja a látogatókat a teljesen megújult létesítmény a város szívében – részletezte Polics József. 

A József Attila Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény modern látogatóközponttá alakítása része annak a négy nagy projektnek, amelyek megvalósítására 2020. év végén összesen mintegy 3,5 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a város. Az épület a dinoszauruszok korának koncepciója mentén újul meg - részletesen bemutatják majd a különböző földtörténeti korokat, az akkor élt állat- és növényfajokat, így többek közt a Komlosaurus carbonis és élőhelye is látható lesz. Az épület eddig üresen álló tetőterében pedig a város múltját jelentősen meghatározó bányászat interaktív módon való bemutatása is teret kap. 

A gyűjtemény részét képező helytörténeti kiállítás anyagát is újabb elemekkel bővítenék: Komló mezőgazdasági életét és gazdálkodását ismertetnék egy külön teremben. - A bányászat felfejlődése előtt a falu kifejezetten agrártelepülésnek számított, ezért a korabeli mezőgazdaság aspektusainak bemutatása ugyancsak fontos részét képezi településünk történetének - fogalmaz az intézmény internetes közösségi oldalán közzétett felhívás. Jóllehet a gyűjtemény számos olyan tárgyi emléket őriz, amelyet be tudnak mutatni a tervezett kiállításban, de szeretnék kiegészíteni az anyagot, hogy minél gazdagabb legyen a tárlat. Ezért arra kérik a komlóiakat, ha van olyan mezőgazdasághoz kapcsolódó tárgyuk, amely már nincs használatban, ajánlják fel azokat a múzeum számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!