Borünnep

2023.05.08. 12:35

Jól szerepeltek a leadott minták a jubileumi Jakab-hegyalja Borversenyen

A településen a hétvégén rendezte meg a Zsongorkő Baráti Kör a jubileumi, 30-ik Jakab-hegyalja Borversenyét.

bama.hu

Fotó: Zsongorkő Média

Visszatekintve, eltelt egy emberöltő az 1992-ben rendezett első borverseny óta. 

Akkoriban 24 borral, elsősorban szőlősi gazdák neveztek, akik éltették és átadták a helyi elődök tapasztalatát. Napjainkra a borverseny a környékbeli borászok körében elfogadottá, népszerűvé vált. Köszönhetően annak, hogy a bírálat állandó és korrekt színvonalon zajlik, körültekintő a verseny lebonyolítása, ahol az üzemi és egyéni résztvevők azonos eséllyel indulhatnak. 

Az elmúlt évek során kialakult egy szakmai „műhely”, amely ma már baráti közösségnek is tekinthető. Sokak szerint ez volt a biztosíték arra, hogy Szekszárdtól Szigetvárig vagy Villányig számtalan termőhelyről hoztak az évek során bormintákat a kővágószőlősi borversenyre.

 

Évekre visszatekintve a benevezett tételek száma 80-120 között szokott lenni. Az idei versenyre 37 termelő 83 bormintával nevezett. Ezek között 50 fehérbor,  7 rozébor, 26 vörösbor volt, (feltűnő a rozéborok alacsonyabb száma). A bíráló bizottság a 83 minta közül 20-at aranyra, 38-at ezüstre, 25-öt bronzéremre minősített. 

Bakó Attila, a bíráló bizottság elnöke zárszavában elmondta: „Az elmúlt év viharral, jégesővel tarkított időjárása mellett az utóbbi évtizedek legnagyobb aszályával és extrém magas hőségnapok negatív hatásaival is meg kellett küzdeniük a gazdáknak. Jellemzően a termelők kihozták az évjárat, a termőhely és a fajta által biztosított lehetőségek maximumát a borokból. Érmes boraikra méltán lehetnek büszkék a termelőik.”

 

Nagydíjak

Legjobb fehérbor: HORVÁTH GÁBOR – Zöldveltelini

Legjobb rozébor: BODOR PINCÉSZET – Kékfrankos rose

Legjobb vörösbor: HÓBOR PINCÉSZET – Merlot

Legjobb óbor: BORKATEDRÁLIS PINCÉSZET – Cabernet Sauvignon 2019

Legjobb helyi vörösbor díj: SZAKÁLY GYULA – Merlot

 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában