Siklósról Mohácsra tart a Trianon-Maraton

2023.05.28. 07:00

Juhos Gábor teljesítményét méltányolják a szervezők

Több településen megemlékeznek a nemzeti összetartozás napjáról. Siklóson látványos műsorral készülnek, és innen indul a Magyarok Világszövetsége szervezte Juhos Gábor -Trianon-Maraton is.

zs k.

Második alkalommal rendezi meg a Magyarok Világszövetsége a Juhos Gábor-Trianon Maratont (JG-TM). A verseny előzményét Juhos Gábor két évvel ezelőtti teljesítménye adta. Az erdélyi származású sportoló Trianon 100. évében körbefutotta a Trianonban megcsonkított ország határát. 

Sopronból 2020. június 4-én rajtolt, dél, majd kelet, észak, végül nyugat felé haladva, minden nap 50–70 kilométert futott szünnap nélkül, összesen mintegy kétezer kilométert egyedül megtéve. Sopronba 40 nappal később (a tervezettnél tíz nappal korábban) július 13-án érkezett. Megérkezésekor a fogadóbizottságot vezető Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke bejelentette, hogy a szövetség e fantasztikus sportemberi és hazafias teljesítményt azzal méltányolja, hogy a jövőben, minden év Trianon-napján megszervez 40 Trianon-Maratont ugyanazokon a szakaszokon, amelyeken 2020-ban Juhos Gábor futott.

A szövetség tavaly szervezte meg először a maratont. A JG-TM második évében a 11. szakaszon, Siklósról Mohácsra futnak a versenyzők, Nagyharsány, Beremend, Magyarbóly, Kislippó, Lippó, Majs, Sátorhely, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely és Kölked érintésével. A siklósi várudvarról 7.35-kor startol a Trianon-ultramaraton (57 km), a lippói polgármesteri hivatal elől 12.05-kor indulnak a futók félmaratoni távra (21,1 km), Mohácson a Hősök parkjából pedig 15.35-kor 1920 méteres emlékfutást indítanak a szervezők.

 

Iskolások is csatlakoznak a futókhoz


A baranyai szakasz szervezését dr. Bajnóczi Pál és Szomor Ferenc vállalta. Szomor Ferenc Juhos Gábor jó barátja, 2020-ban ő szervezte meg a sportoló szállásait, és kísérte őt a futása során. Elmondta, az idei program különlegessége, hogy minden faluban 16.30-kor megszólalnak a harangok és a helyi iskolásokat is bevonták az emlékfutásba, így minden településen 1920 métert futnak majd a gyerekek (a maratoni futókkal együtt indulva). Mohácson a templom előtt (rossz idő esetén a templomban) Dévai Nagy Kamilla énekel majd a résztvevőknek és az érdeklődő közönségnek. Jelentkezés és bővebb információ a versennyel kapcsolatban a Magyarok Világszövetsége honlapján (mvsz.info) olvasható.

 

Fáklyások képezik az országhatárt
Siklóson a várkertben hagyományosan a Siklósi Hagyományőrző Egyesület és a város önkormányzatának szervezésében, a Siklósi Vár közreműködésével rendezik meg a nemzeti összetartozás napját. Vasárnap 21 órakor (sötétedés után) kezdődik a program. Beszédet mond Riegl Gábor , Siklós Város Polgármestere, majd Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. A műsorban a helyi iskolások, valamint a helyi hagyományőrző és kulturális csoportok és előadók is közreműködnek. A leglátványosabb rész most is az lesz, hogy 300 fáklyát tartó ember képezi majd a nagy Magyarország, majd a csonka ország határát, illetve meggyújtják majd a nemzeti összetartozás tüzét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!