Érdekes a magyarázat

2023.05.08. 07:00

Két ciklusra előre is súlyos adósságot halmoztak fel Péterffyék

Még sehol sem tartunk a választási költségvetéseket illetően, hiszen 2024-es választásig még van egy esztendő, ám ha a jelenlegi ütemben halad a baloldali önkormányzat a hitelek felvételével, akkor akár 2060-ig is kitolódhat a most felvett kölcsönök visszafizetése.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

A jelenállás szerint Pécsnek nagyjából 16 milliárd forintot kell visszafizetnie az EIB-hitelből a következő 25 évben. Ha most teljesen leállítaná a baloldali önkormányzat a hitelfelvételeket, ez még akkor is azt jelentené, hogy  például még a 2029-ben felálló, – tehát a  2024-es választást követő ciklus után – is még közel 9 milliárdos adósságheggyel kell számolnia a hat év múlva létrejövő önkormányzatnak. A sorozatos hitelfelvételt a baloldalon egyébként azzal magyarázzák, hogy alacsony a kamata a hitelnek és kellenek a pályázati önerőkre a források, egyben a Fideszre, a kormányra, rajtuk kívülálló okokra hivatkoznak. 

Csakhogy a nemzeti oldal számtalanszor leszögezte: amíg luxuskiadásokra, évente 100 milliós kiadást jelentő cégvezetői prémiumokra, polgármesteri luxusautóra, gyakorlatilag érdemi eredményt nem mutató biztosokra, a tanácsadókra, ügyvédek hadára költött százmilliós tételekre költ a helyi dollárbaloldal, addig lenne forrás a pályázati önerőkre is. Péterffy Attila pécsi polgármester még március közepén a hitelfelhalmozás kapcsán azt ígérte, hogy majd részletesen, kimerítően beszámol a "valóságról", de erre azóta sem került sor. A téma annak kapcsán merült fel ismét, hogy nemrég például 410 millió forintos hitelt felvettek, amit kölcsönadtak a Tüke Busznak, és amit ugyan vissza is adott a cég az önkormányzatnak, de a banknak mégsem utalták vissza ezt a pénzt sem.  

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint vélhetően a nem létező pécsi akkumulátorgyár kapcsán kitalált politikai kampányt is azért indította a baloldali önkormányzat, hogy az adóssághegyről elterelje a problémát. A tőke és a kamatok törlesztése jelenállás szerint majdnem 2050-ig évente több százmillióval terheli meg a város kasszáját, az eddigiek alapján 16 milliárdos adóssága van Pécsnek. 

Az utóbbi időben egyébként például döntöttek arról, hogy milliárdos hitelből vásárolják meg a lerobbant, rendkívül rossz állapotban lévő Áper-laktanya kisebbik részét, azt az ingatlant, amelyet még a mostani szocialista-közeli városvezetés szocialista elődje adott el. Tavaly ősszel 100 milliós hitelt hívtak le a Lánc utcai tömb tervezésére, de nemrég egy negyedmilliárdos hitelt is igénybe vettek, hogy az évekig nem működő napelemparkokat végre beindítsák. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!