Kormánydöntés

2023.05.30. 20:00

Kiemelt jelentőségűek a mohácsi beruházások

A legutóbbi Magyar Közlönyben jelentek meg a Mohács500 programmal kapcsolatos kormányzati döntések, amelynek lényege, hogy a tervezett beruházások jelentős részét nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánították, így gyorsabb és egyszerűbb lesz a megvalósításuk. 2026-ra a korábbi kormánydöntés szerint átépítik a város főterét, befejeződik a Fogadalmi templom építése, az emlékparkban és más helyeken is óriási beruházásokat hajtanak végre.

M. B. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

A mohácsi csata ötszázadik évfordulójára mintegy 50 milliárd forintba kerülő kulturális és turisztikai beruházások előtt nyitják meg az utat, s ebben az összegben nincsenek benne a már elkezdett vagy elhatározott infrastrukturális (például az utak és a híd építése) fejlesztések értéke.

A fejlesztések Mohácson, a Mohácsi Nemzeti emlékhelyen és Nagyharsány közigazgatási területén valósulnak meg, a két térséget kerékpárút köti majd össze.
A kormány most nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a tervezet beruházások közül azokat, amelyek eddig nem szerepeltek (a mohácsi Duna-híd és az autópálya már eddig is ilyen minősítésű volt) ebben a kategóriában.

A kiemelt jelentőségűvé nyilvánított beruházások esetében egyszerűbb és gyorsabb a kivitelezést  megelőző, egyébként igen bonyolult hatósági eljárás. A kérelmeket soron kívül kell elbírálni, az ügyintézési határidő pedig legfeljebb két hónap, sőt bizonyos esetekben ennél is rövidebb. A hatósági döntések fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatók. 

 

A kormány a mindezekkel kapcsolatos koordinációra a Baranya Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispánt, dr. Horváth Zoltánt jelölte ki. 
Az érintett fejlesztések részeként Mohácson átépítik a főteret, befejezik a Fogadalmi Templomot a torony felhúzásával. Megvásárolják a városháza eddig magántulajdonban lévő részét, azaz a volt postát, a főtéri parkolás kiváltására parkolóházat alakítanak ki. Korszerűsítik és bővítik a Szent János Hotelt, a város központjához kapcsolódó dunai partszakaszt rendezik, felújítják a Sokac-révet. A Csatatéri Emlékkápolna és a Kálváriát szintén felújítják, a II. Lajos Emlékhelyen látógatóközpontot alakítanak ki. Mohács minden felekezete valamennyi templomát felújítják.

A mohácsi síkon sor kerül a Mohácsi Nemzeti Emlékhely teljes felújítására az ott lévő tömegsírok feltárása után a hősök méltó eltemetésére. A Mohácsi Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódóan Mohács Emlékközpontot hoznak létre,  kilátó épül a csatasíkot övező tereplépcső legmagasabb pontján, Nagynyárádon. Felújítják a mohácsi csatasíkot körbefogó települések templomait és a csatasík közútjait, Villány-Nagyharsány térségében a II. mohácsi csata, az 1687. évi győztes Harsány-hegyi csata emlékhelyét tovább építik, felújítják a a Nagyharsányi Szoborparkot. 

A két mohácsi csatasíkot (Mohács–Nagyharsány) összekötő kerékpárút hátralévő szakaszait is befejezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!