Bama.hu videó

2023.05.19. 15:05

Megnyitotta kapuit az új, rendkívüli tárlat a Zrínyi-várban (videó és galéria)

Május 19-én került sor a szigetvári vár megújult, nagyszabású tárlatának átadására, mely a kazamatákban kapott helyet. A Megállítani Szulejmánt kiállítás célja, hogy bevonja és interaktív élményt kínáljon látogatóinak.

M.R.

Fotó: Laufer László

A Zrínyi-vár megújult szabadtéri terekkel és kibővített kiállítással nyitotta meg kapuját a három éven át tartó felújítási munkálatokat követően. A 2,063 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból megvalósult beruházásnak köszönhetően új attrakciókkal bővült a vár kínálata. Farsang Csaba a NOF Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese ünnepélyes keretek közt adta át a vár kulcsát Salamon Ferencnek, a Zrínyi-vár várkapitányának. A 2023-as Év Emlékhelye ezúttal még gazdagabb lehetőségekkel várja az érdeklődőket.

A Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogram keretein belül megújult helyszín szabadtéri tereivel és kibővült tartalommal május 19-től várja a hazai és nemzetközi látogatókat. Az emlékhely kiemelt jelentőséggel bír horvát szomszédaink számára is, ennek jeleként Drago Horvat főkonzul is ellátogatott az átadóra.

Az ünnepélyes megnyitón Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője kezdte a köszöntők sorát.

– A fejlesztésnek köszönhetően többek között a Zrínyi belső vár egykori maradványai tárulnak a szemünk elé, emellett bemutató- és kiállítóhelyet, közösségi teret alakítottak ki. Leglátványosabb eleme pedig a Megállítani Szulejmánt kiállítás. Többször jártam a kivitelezés alatt a várban, így az építkezés idején és a kiállítótérben a kialakítási munkafolyamatok során saját szememmel tapasztalhattam, hogy itt egy olyan speciális jellegű és hangulatú tárlat fog elkészülni, amellyel eddig még nem találkoztam – fogalmazott Nagy Csaba.

Farsang Csaba a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) NKft. ügyvezető-helyettese elmondta, a szigetvári Zrínyi-vár megújításával új turisztikai célpont született a Dél-dunántúli régióban.

 – Remélem, hogy a most átadott helyszín a hazai mellett jelentős számú külföldi látogatót is vonz majd – fogalmazott.

Vass Péter polgármester összegezte a vár eddigi felújítási és értékmegőrzési munkálatait. 

– Nagyon bízom benne, hogy Szigetvár idegenforgalmán sokat fog lendíteni a most felavatott látványhalmaz, a vár környéki átalakítások, és ha még ehhez tudna csatlakozni a gyógyfürdő felújítása egy négycsillagos szálloda megépítésével, akkor úgy gondolom, Szigetvár egy nagyon kedves, látnivalókkal teli turista célponttá válhatna – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!