Romokat vásároltak

2023.05.26. 17:30

Milliárdos hitelből lőszeres, szemetes terhet vehetett meg a pécsi baloldal

A magántulajdonost gazdagítja a város, miközben romokat vásárol meg - vélekedik Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezető arról, hogy a pécsi önkormányzat tavaly decemberben, sürgősen döntött úgy, hogy megvásárolja az egykori Áper-laktanya egy részét.

b. m.

A teljes, 67 hektáros Áper-laktanyát az előző szocialista városvezetés – amelynek szálai a mostanit is behálózzák – adta el az úgynevezett stratégiai ingatlancsomag részeként, nem sokkal azután, hogy az állami kézben lévő honvédségi vagyont megszerezte. Akkor a laktanyát 2,8 milliárdért a magát spanyolnak nevező, de többek szerint inkább magyar baloldali pénzemberek „vállalkozásának” tartott Grupo Milton egyik, El Cuartel 2008. Kft. névre keresztelt projektcége vásárolta meg. A vételt követően az ingatlannal semmit sem kezdtek az akkori magántulajdonosok, azontúl, hogy ők is magánkézbe továbbpasszolták.

Csődeljárás alatt van a cég

Az újabb, immár csődeljárás alatt álló cég pedig nemhogy fejlesztést indított volna, hagyta még jobban lepusztulni a laktanyát, még a terület őrzéséről sem gondoskodott, így boldog-boldogtalan hordhatta oda a szemetét, illegális hulladéklerakót „varázsolva” az amúgy is lepusztult területről. Sőt, a magáncég még félmilliárdos adótartozást is felhalmozott Péccsel szemben.

Meglepetések a területen

A baloldaliak nemrég azzal álltak elő, hogy ipari parkot alakítanának ki a terület kisebbik felén, 23 hektáron, ezért azt megvette a város – csakhogy lehetnek bőven meglepetések a területen, hiszen a honvédség által használt létesítményről van szó.

– A szocialisták ismét romokat vásároltak meg, egyelőre nem tudni, hogy miből és hogyan lesz arra pénz, hogy a rendezzék a telket, aminek nem is az egészét, hanem csupán a kisebbik, 23 hektáros részét vették meg egymilliárd forintért. A baloldali önkormányzat ezt is hitelből oldotta meg, amivel a 16 milliárdos adósságállományt hizlalták. Ez az ingatlanügy nem a város érdekeit szolgálta, hanem a magántulajdonosét

 – mondta a fideszes frakcióvezető, Csizmadia Péter.

A jelenlegi állás szerint a telken lőszermentesítésre várhatóan sort kell keríteni, erre elvileg az eladónak 50 milliót kell biztosítania a vételárból – ami a csődeljárás alatt lévő cég esetében meglehetősen kétséges.

Megvennék az egész Ápert

Ráadásul, amennyiben a teljes területet meg akarják venni, akkor még súlyosabb lehet az az összeg, amit a városnak valahonnan elő kellene teremtenie a kármentesítésre.

Péterffy Attila pécsi polgármester MSZP-közeli helyettese, Ruzsa Csaba egy közelmúltban tartott sajtótájékoztatón ugyanis már arról beszélt, hogy akár az egész területet, tehát a fennmaradó 44 hektárt is meg kellene vásárolnia Pécsnek, hogy nagyobb cég is le tudjon ott telepedni, mert állítása szerint van ilyen befektetői szándék is. Igen ám, de már évtizeddel ezelőtt is úgy számoltak, hogy az Áper-laktanyán belül akár 700 millió forintot is elérheti a környezetszennyezés kármentesítésének összege, ami mai árakon akár több milliárdos tétel is lehet.
Ezzel kapcsolatban azt mondta Ruzsa, hogy ennek mértékéről vizsgálódnak a „szakértők”, de a baloldali alpolgármester szerint az elmúlt „15 év alatt a szennyezettség nagy része el is tűnhetett”.

A befektetőknek még nem értékesített, nem is rendezett, és beruházók fogadására elő nem készített telek kapcsán Ruzsa magabiztosan kijelentette azt is, hogy akkor lenne munkatársunk velük „korrekt”, hogyha a hitelből történő vásárlással szembe állítanánk azt, hogy majd értékesítéséből lesz Pécsnek bevétele. Az, hogy mikor következik ez be, arról már nem beszélt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!