A napozás fontos szabályai

2023.05.28. 18:50

Nem mindegy, hogy mikor, mivel és miképpen kenjük be a bőrünket

A napozás ideje következik, a napbarnított bőrnek pedig számos esztétikai és egészségre is hasznos előnye van – például a D-vitamin bevitele a szervezetbe. Ám a veszélyeivel is számolni kell.

M.B.E.

Közismert, ha magasan jár a Nap, akkor nem célszerű kifeküdni a sugarainak. Ezen a téren a 11 és a 15 órai időpontot érdemes megjegyezni. Délelőtt 11 óra előtt ugyanis az UV (ultraviola) és IF (Infravörös) sugarak bár jelen vannak, de alig, így ebben az időszakban biztonságos a napozás. 11 és 15 óra között a legerősebb és legveszélyesebb a napozás, 15 óra után pedig úgy  80 százalékos a napsugárzás hatékonysága, ez is kiváló időszak a barna szín eléréséhez.

Nem mindegy az sem, hogy milyen napozó készítményeket használunk. Mert választhatunk olajat, krémet, fényvédő sprayt vagy permetet is. A legnépszerűbb a krém, de a legmagasabb védelmet nyújtók használatát inkább csak fehér bőrűeknek, kisgyerekeknek, terhes hölgyeknek ajánlják. Ügyelni kell arra is a krémeknél, hogy gyakran kimaradnak így a testünkön felületek. A napolajat sokkal egyenletesebben lehet szétkenni, a nagy napimádóknak mindenképp ez ajánlott. Kisgyermekek esetében a kölykök, lányok  rohangálnak, náluk a fényvédő spray a leghatékonyabb, hiszen gyorsan, többször is könnyen lefújhatók vele. De jó ez azoknak is, akik nem kedvelik a bőükön a krém, az olaj érzetét. Ám nem árt tudni, hogy a fényvédő permet adja a legrövidebb időre a biztonságot. 

Fontos tudnivaló, hogy napozáskor fontos a hidratáció, mert a bőrünkön keresztül igen sok folyadékot veszítünk párologtatással. Tehát közben sok vizet kell fogyasztani, de folyadékpótlásként az alkohol inkább árt, mint használ. 

A napozás után is vannak teendők, melyeket lépésről lépésre mindig el kell végezni. Először is le kell hűteni a bőrt, leöblítve például langyos vízzel. Másrészt a napsütés rongálja az emberi bőr felszínét, így napozás után mindig használnjunk megfelelő krémeket. Olyanokat, melyek regenerálják a bőrfelszínt, hidratálják a bőr és tartósítják a barnaságot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!