Életet menthet a készülék

2023.05.29. 17:51

Nyáron is fenyeget a mérgező gáz

W. K.

Fotó: Ladóczki Balázs

A szén-monoxid nem csak a fűtési szezonban jelent veszélyt, a veszélyes gáz kialakulásának kockázata egész évben fenyeget. A katasztrófavédelem rendszeresen felhívja  a figyelmet arra, hogy a mérgezéssel járó esetek jelentős része a fürdőszobában történik.

 - Az otthoni fürdők és zuhanyzók általában kis méretű helyiségek, ezért kevés bennük a levegő is. A nyílt égésterű vízmelegítők, kazánok, cirkók, bojlerek működés közben elhasználják a fürdőszoba levegőjét. Aki zárt ajtó mellett sokáig engedi a meleg vizet, és nincs semmilyen szellőzés a helyiségben, az életével játszik

 - hangsúlyozzák.  Tájékoztatójuk szerint a víz melegítése során mérgező gáz is keletkezik, ha nem biztosított a levegő cseréje, akkor a felhalmozódó szén-monoxid, magas koncentrációban egy-két percen belül halált okoz. Miután színtelen és szagtalan, ezért lehetetlen érzékelő nélkül észrevenni. Éppen ezért kiemelkedően fontos a szén-monoxid érzékelő használata. Az eszközök piacfelügyeletét az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság látja el, honlapjukon elérhetők  a megbízható és a vizsgálat során nem biztonságosan működő érzékelőkről készített kimutatások.

 

 A negatív listán szereplő termékek forgalmazását a hatóság megtiltotta a termékek nem megbízható működése miatt. A Főigazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy ha valaki korábbról már ilyen érzékelővel rendelkezik, azokat cserélje le a pozitív listán találhatók egyikére.

- Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. A magyar nyelvű használati utasítás elengedhetetlen 

- emelik ki. Fontos tudni azt is, hogy a készülékek élettartama általában 5 év, ennek lejárata előtt le kell cserélni azokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!