Okos technológiák

2023.05.31. 19:15

Robot eszközökkel támogatják a betegek ápolását

A mintegy 2,5 évig tartó „Egészségügyi Adatelemző, Adathasznosítási, valamint Okoseszköz- és Technológia Fejlesztő Központ kialakítása a Pécsi Tudományegyetemen” projekt közel 2 milliárd forint részben vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg.

bama.hu (forrás: pte)

Fotó: Csortos Szabolcs

A Pécsi Tudományegyetem, a 4iG NyRt., valamint a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. többek között egy világújdonságnak számító bioinformatikai elemző programcsomagon, valamint robot eszközökkel támogatott ápolási lehetőségeken dolgozott.

Az egészségügyi ellátórendszer folyamatosan növekvő költségei és az ágazat korlátos erőforrásai miatt szerte a világban egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészségügy digitalizációjában és az új adatkezelési technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázása.

- Ezeket a trendeket és kihívásokat figyelembe véve, egy olyan Egészségügyi Adatelemző, Adathasznosítási, valamint Okoseszköz- és Technológia Fejlesztő Kompetencia Központot kívántunk létrehozni, amely az ipari szereplőkkel együttműködve képes innovatív adatgyűjtési, információfeldolgozási és elemzési módszereket kialakítani, és ezeket új egészségügyi technológiák és szolgáltatások fejlesztésére felhasználni – mondta el prof. dr. Miseta Attila a Pécsi Tudományegyetem rektora.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában