Csakis szabályosan!

2023.05.31. 17:50

Vannak, akik apa és anya közrefogásával tekerve, élesben tanulják a szabályokat

Egy olyan alföldi kisvárosban nőttem fel, ahol tényleg már az óvodás korban meg kell tanulni a kerékpáros közlekedés szabályait, ugyanis a városon végigvezető kerékpárutat folyamatosan használják a lakók.

Zs. K.

Fotó: Bricolage

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy amikor az első áruházláncok üzletei megjelentek a településen, akkor nem parkolóhelyekből kellett sok a boltok előtt, hanem kerékpártárolókból. Ennek már több mint 20 éve, de tény, hogy biciklivel közlekedőből még mindig sok van, és olyan gyerekekből is, akik apa és anya közrefogásával tekerve, élesben tanulják a szabályokat. Ez egyébként nem túl bonyolult dolog, hiszen a gyerekek hamar ráéreznek, hogy mit szabad, és mit nem, mikor hogy kell közlekedni az utakon. Ez az iskolában is többször szóba kerül talán, így az is képet kaphat erről, akit a suli kapujáig autóval szállítanak a szülők nap mint nap.

A gondok akkor kezdődnek, amikor az a szülő tanít, aki maga is a saját feje után megy az utakon. Mert ő vélhetően azt a mentalitást adja át a gyermekének, amelyet ő maga is képvisel a közlekedésben. A fiammal tegnap a Tüskésréti pumpapályához tekertünk. Minden kereszteződésnél megálltunk, és áttoltuk a biciklit. Az egyik lámpás zebránál, az oda és visszaúton is úgy hajtottak el előttünk a kocsik, mintha nem is lennénk ott, miközben nekünk zebra és zöld jelzés volt. Az ilyen szituációk miatt a szabályok mellett azt is megtanítom a gyermekemnek, hogy hiába a tudás és a jogos elsőbbség. Balesetkor nem az fog számítani, hanem hogy milyen sérüléseket szereztünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!