Fő a biztonság

2023.06.07. 17:30

A fürdőzők biztonsága érdekében vizsgálják a szabadstrandok vízminőségét

A baranyai strandok sora nyitják kapuikat, és ha az idő nyáriasra fordul, a természetes vizekben is megjelennek a fürdőzők. Vármegyénkben az elmúlt években három olyan szabadstrand működött, amelyek vízminősége, és az egyéb közegészségügyi feltételek is megfeleltek a követelményeknek - az érintett helyeken az első vízmintavételek már megtörténtek.

W. K.

A baranyai strandok egy része már megnyitotta kapuit, a még zárva tartók pedig legkésőbb június végéig szintén kinyitnak. Ahogy melegszik az idő, a természetes vizekben is egyre többen mártóznak meg - az elmúlt években, a Baranya Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint, az orfűi Kistó Strandon, valamint a Pécsi-tó és az Abaligeti-tó szabadstrandján lehetett biztonságos körülmények között fürdőzni Baranyában. Lapunk érdeklődésére közölték, hogy ezeknél a strandoknál a kormányhivatal közegészségügyi szakemberei május végén már elvégezték az első mintavételeket, amelyek kiértékelése jelenleg folyamatban van.

A fürdővíz használati engedélyezési eljárása keretében a népegészségügyi hatóság helyszíni szemle során győződik meg minden szezon kezdete előtt a közegészségügyi feltételek meglétéről, ezen kívül a megfelelő vízminőség, ami elengedhetetlen az engedélyhez. Ezt követően, szigorúan meghatározott ütemterv szerint a nyár folyamán havonta tartanak ellenőrzést.

Tavaly mindhárom baranyai természetes fürdő megkapta a szükséges engedélyt - a vonatkozó jogszabály szerint, a 2018-2021 évekre vonatkozó vízvizsgálatok alapján a orfűi Kistó, illetve a Pécsi-tó vízének minősítése, osztályozása „kiváló” besorolású volt tavaly, az Abaligeti tavat a "tűrhető" kategóriába került.  

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal arról tájékoztatta lapunkat, hogy fürdőzésre alkalmas természetes vizek minősítése nyomon követhető a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett országos fürdővízminőségi térképen. - Az értékelést („kiváló”, „jó”, „tűrhető” vagy „kifogásolt”) minidig a legutolsó négy fürdési idény összesített eredményei alapján, statisztikai módszerrel állapítják meg - közölték.

Fontos kiemelni azt is, hogy bár Pécsváradon a Dombay- tó, a Duna, Mohácsnál, valamint a Dráva, a drávaszabolcsi kikötőnél - ahol rendszeresen soka strandoló a melegebb napokon - nem ellenőrzött, ezért fürdésre nem javasolt természetes vizek. Ezeken a helyeken a vízminőséget nem vizsgálják rendszeresen, illetve a közegészségügyi feltételek a tó és a folyók érintett partszakaszán a természetes fürdőként történő használathoz se biztosítottak.  - Ezek helyett célszerű inkább az ellenőrzött tavakat, vagy a víziparkok, uszodák, strandok szintén rendszeresen vizsgált, biztonságos medencéit választani - javasolják a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!