A múlt kapujához kaptak kulcsot

2023.06.05. 11:30

A kiállítás lehetőséget teremtett arra, hogy a fiatalokhoz közelebb vigyék a betelepítés történetét

Országos emlékező kampányt indított „Kulcs a 300 éves múlt kapujához” címmel a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata – a több mint egy hónapig tartó rendezvénysorozathoz, amely a közelmúltban zárult, a hagyományok ápolására kiemelt hangsúlyt fektető Bólyi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola is csatlakozott.

w. k.

– A projekt során szorosan együttműködve dolgoztunk az intézményt fenntartó Bólyi Német Önkormányzattal, az Óvodával, a Bólyi Német Körrel és egyéb helyi német civil szervezetekkel. Az eredmény egy szép, színvonalas kiállítás, amelynek összeállítása lehetőséget teremtett arra, hogy a fiatalokhoz közelebb vigyük a betelepítés történetét, illetve, hogy generációk dolgozzanak együtt egy közös feladaton – mondta Far Jánosné Czinner Ágnes, az intézmény vezetője.
A heteken át tartó program keretében az ötödik osztály régi mesterségekkel foglalkozott: műhelyeket rendeztek be termükben a pacskerkészítéshez, a kékfestéshez, a gyertyaöntéshez és a mézeskalács-készítéshez, melyeknek meghatározó gyökerei vannak Bólyban és a város környékén.

A hatodik évfolyamosok a magyarországi németek építészeti kultúráját vették górcső alá: a pincesorról makett is készült. A hetedikesek a magyarországi németek étkezési kultúráját elemezték. A nyolcadik osztályosok a magyarországi németek betelepítésével és a II. világháború utáni kitelepítésével foglalkoztak. A tanulók az egykori malomban is jártak, ahol megtekintették König Róbert Bóly történetét, a bólyi szokásokat és hagyományokat bemutató szekkóját. 

A rendezvény zárásaként a Vándorkulcsot a Népviselet Napján várták, amelyre színes programmal készültek: a városban a gyerekek hagyományos dalokat, körjátékokat és néptáncokat adtak elő.

– A mottónk így szól: „A múlt ismerete nélkül nem tudunk jövőt építeni”. Ennek megfelelt a tantestület és a tanulók sokoldalú munkája, mind a kétnyelvű, mind a nemzetiségi osztályokban – emelte ki az intézményvezető. – A projekt során a tanulók megismerték a régi szokásokat, hagyományokat, beszélgettek idős emberekkel, nagyszülőkkel, akiktől sok érdekességet hallottak, így átadhatják ismereteiket a jövő generációjának – tette hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!