Szépkorú Hálózat

2023.06.05. 18:50

Egy helyen megtalálhatók a nyugdíjasok által elérhető pécsi programok, szolgáltatások

m. b. e.

A témában Antonio de Blasio is kifejtette véleményét

Mi hiányzik leginkább az idősek életéből? A szlovák, cseh, lengyel és magyar szakemberek (V4) által vizsgált kérdés elsősorban azt mutatta, hogy nem jut elég információhoz a korosztály. Ennek megoldására állította fel a Szépkorú Hálózatot a pécsi Egészséges Városért Alapítvány az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete tagjaként és a PTE ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézete.

A Szépkorú Hálózat ugyanis olyan közösséget hoz létre, ahol az idősek megbízható információt kapnak az őket érintő, érdeklő témákról.

Hogy kerül képbe az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete? – kérdeztük a szervezet pécsi elnökétől, Antonio de Blasiótól. 

– Az ENSZ a 2021 és 2030 közötti időszakot az Egészséges Idősödés évtizedének hirdette meg, de a WHO Egészséges Városok programja eddig is prioritásként kezelte munkájában az egyre növekvő időskorú népességegészségének megőrzését és javítását. A társadalom egyik legfontosabb feladata az idősödő korosztály elmagányosodásának, társadalmi elszigetelődésének megakadályozása. A rendszeres társasági kapcsolatok, a szervezett programokon való részvétel, az idősek szakmai tapasztalatainak munkaerőpiaci felhasználása pedig az időskorúak egészségének megőrzéséhez nagyban hozzájárulhat.

A Szépkorú Hálózat kiadványban szerepelnek a városban fellelhető nyugdíjasklubok, az egyletek és egyesületek, a kulturális és szabadidős programok szervezői és elérhetőségeik. A szeniorörömtánc lehetőségei, a felnőtt játszóterek és szabad­idős fitneszparkok, a Szenior Akadémia és a Fitt Nagyi uszodai mozgásprogram, továbbá a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek kínálata. Beszámolnak a vármegyében elérhető szépkorúaknak nyújtott szociális alapszolgáltatásokról is, valamint az idősök szakosított ellátásáról, továbbá arról, hogy milyen önkormányzati támogatásokat kérhet ez a korosztály.

Ezt követően a pécsi Egészséges Városért Alapítvány rendszeresen eljuttatja lapunkhoz az aktuális, nyugdíjasokhoz szóló rendezvények, programok listáját, melyet ezen oldalunkon fogunk közölni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!