Rétisasok

2023.06.05. 21:41

Fakitermelések miatt is semmisültek meg a fészkelőhelyek

BAMA.HU (FORRÁS: MME BARANYA MEGYEI CSOPORTJA)

Kirepülés előtt álló sasfiókák

Forrás: MME Baranya Megyei Csoportja

Fotó: Papp Zoltán

Az őszi-téli időszakban 9 rétisasfészek semmisült meg nagyrészt a fák kidőlése miatt. A sasok fészeképítési kedve azonban ellensúlyozta ezt a veszteséget, összesen 13 új fészket sikerült megtalálni. Ezek közül az egyik már februárban „leesett” (véleményünk szerint emberi beavatkozás következtében, ami nem bizonyítható), de a váltófészkekkel együtt még így is 80 fészek szerepel a nyilvántartásunkban. Az állomány 4 párral nőtt a tavalyihoz képest, és idén
már 56 pár fészkelését kísérhettük figyelemmel. A fészket foglaló sasok közül ténylegesen 41 pár költött, míg 15 pár esetében nem történt tojásrakás. A költési siker a közepesnél kicsit gyengébbnek mondható. Az eredményesen költő 24 pár összesen 39 fiókát nevelt fel, míg 17 pár költése meghiúsult. A szülőmadarak 9 esetben 1 fiókát, 15 esetben 2 fiókát reptettek ki. A fészkelőhelyek megsemmisülése két esetben bizonyíthatóan a fakitermelés miatt történt, ezért felmerült az erdőgazdálkodók felelőssége. A természetvédelmi hatóságot kérték a történtek kivizsgálására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!