Felavatták az ivókutat

2023.06.05. 15:17

Felbecsülhetetlen értékkel lepték meg a pécsi gimnázium tanulóit (galéria)

A Környezetvédelmi Világnapon, azaz június 5-én átadtak egy kültéri ivókutat a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumában, a Tettye Forrásház Zrt. jóvoltából és a „Vizes Város – tudatos víz- és csatornahasználat” elnevezésű KEHOP projekt keretében. 

Czeczon Enikő

Fotó: Löffler Péter

Az átadót Kulcsár Tünde, a PTE Zöld Egyetem Program koordinátora nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy nagy öröm ez az alkalom számukra, ugyanis a világ számos kihívással néz szembe, amiből az egyik legnagyobb a víz problémája. A víz pedig egy éltető erő és felbecsülhetetlen értéket képvisel, mind a fenntartható fejlődés, mind az egészség érdekében. 

A PTE részéről jelen volt Decsi István kancellár, aki köszönetét fejezte ki a Tettye Forrásház felé, hogy egy ilyen ajándékkal lepte meg az intézményt. Mint megemlítette, ez a felajánlás nem véletlen, hiszen mind amellett, hogy a PTE a város legnagyobb vízfogyasztója, az egyetem elkötelezett a fenntarthatóság, a zöld gondolatok mellett. 

Több osztály összegyűlt az udvaron az átadóra, akiket a Tettye Forrásház vezérigazgatója, Farkas Tamás viccesen köszöntött. Megkérdezte tőlük, hogy mennyi időt szeretnének kint a szabadban tölteni, ezzel segítve őket, hogy ne kelljen minél előbb visszamenni az órákra. Gyorsan jött a válasz: „Sokkal többet.” Beszédében kiemelte, hogy Pécsen 1892-ben I. Ferenc József császár adta át a tettyei vízművet, tehát 131 éve szállítják házhoz azt a terméket, amit hazánkban a leggyakrabban és a legrészletesebben ellenőriznek. A társaság szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy az ivóvízfogyasztásnak az egyetlen alternatív módja a fenntarthatóság jegyében a vezetékes ivóvíznek a fogyasztása. 

A Zsolnay Manufaktúra által készített kút leleplezése után Turi Katalin, a PTE GYÁIG és Óvoda igazgatója elmondta, hogy soha jobbkor nem kerülhetett volna ide a kút, nem csak azért, mert június 5-e világnap, hanem azért is, mert az elmúlt héten vehette át az Örökös Ökoiskola címet a Deák Ferenc Gimnázium és Általános Iskola tagintézmény, az Ökoiskola címet az 1. sz. Gyakorló Általános Iskola, valamint egyik tanítónőjük tollából egy olyan oktatási segédanyag jelent meg, amelyből a 6-10 éves gyerekek tanulnak majd fenntarthatóságot, környezettudatosságot, mindazt, ami a gimnáziumnak is az egyik legfontosabb küldetése. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!