Bánhatja, aki nem látta

2023.06.05. 16:20

Ismét Siklóson volt a leglátványosabb műsor a nemzeti összetartozás napján

Siklóson a várkertben hagyományosan a Siklósi Hagyományőrző Egyesület és a város önkormányzatának szervezésében, a Siklósi Vár közreműködésével rendezték meg a nemzeti összetartozás napját.

Zs. K.

Fotó: Fotók: Szender János

A sötétedés után kezdődő programon beszédet mondott Riegl Gábor, Siklós polgármestere, és dr. Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára, az eseményen részt vett dr. Őri Lászlót, a vármegyei közgyűlés elnöke is. A műsorban a helyi iskolások, valamint a helyi hagyományőrző és kulturális csoportok és előadók is közreműködtek. 

– Mi, magyarok Trianon óta egyetemes nemzetben gondolkodunk, a ránk erőltetett határokat határtalan hazaszeretet váltotta fel. Akik anno idegen kézre kerültek, a hátrányból előnyt kovácsoltak, azóta is arra törekednek, hogy a felnövekvő új generációk megtartsák az anyanyelvet, ismerjék a gyökereket, a közös történelmet. Az anyaország gondviselésével, segítségével a lelki munka elvált a terepi munkától, a politikusok által térképre rajzolt „trianoni vonaltól” – hangzott a városvezető beszédében.

A leglátványosabb rész az volt, amikor 300 fáklyát tartó ember a nagy Magyarország határát megalkotta, majd belőlük 100-an a csonka ország határát állták. Ezután meggyújtották a nemzeti összetartozás tüzét is.

A műsorban közreműködtek: Apró Paták Lovas Sport Egyesület, Kikerics Néptáncegyüttes, Pelikán Néptáncegyüttes, Siklósi Sárkányos Lovagrend, Siklósi Tenkes Vegyeskar, Viride Stabulum Lovasudvar, Siklósi Polgárőr Egyesület, ezen kívül az általános iskolák, a gimnázium és a szakképző intézmény diákjai, valamint Rózsa Bernadett, Matisa András, Ács Cintia, Uracs Mónika, Szávuly Anna és Kamanczy Adrienn, akik énekükkel emelték a rendezvény fényét. 

Fotó: Fotók: Szender János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában